Kiraz sempozyumu İspanya'da yapıldı

Kiraz sempozyumu İspanya'da yapıldı

İspanya, kiraz üreticileri için çok önemli bir sempozyuma ev sahipliği yaptı.

İSPANYA - 23-27 Haziran'da düzenlenen Uludağ Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği (UYMSİB) Başkanı Dr. Salih Çalı'nın da katıldığı, Uluslararası 7. Kiraz Sempozyumu'nda 3 gün sözlü ve poster sunuşları, 1 günde teknik gezi yapıldı.


Başkent Madrid'e 3 saat uzaklıkta bulunan Plasencia'da düzenlenen sempozyumda ıslah-genetik ve biyokimya, floral biyoloji, anaç ve çeşitler, çoğaltım, üretim ve bahçe yönetimi, toprak ve su yönetimi ile mineral beslenme, fizyoloji ve bitki gelişimi, zararlı ve hastalık yönetimi, işleme ve hasat sonrası teknoloji, kalite-besin ve fonksiyonel özellikler ile ekonomi konuları işlendi.


Etkinlikte Türkiye'yi temsil eden isimlerden biri olan Uludağ Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği (UYMSİB) Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Salih Çalı; bahsi geçen konuların yanı sıra işleme, paketleme ve yetiştiricilik konularında faaliyet gösteren ve sempozyumun sponsoru olan yaklaşık 10 teknoloji şirketinin de tanıtım yapıp stant açarak görsellerini sunduklarını söyledi.


Sempozyumun kapanış oturumunda 30 ülkeden yaklaşık 300 katılımcının olduğunu dile getiren Salih Çalı, "Dünyanın dört bir yanından çok sayıda üniversite ve araştırma kuruluşunun ağırlıklı olarak temsil edildiği ve kirazın çeşitli konulardaki araştırmalarının sunulup tartışıldığı sempozyumda ABD, Şili, İspanya, Fransa ve İtalya öne çıkan ülkeler oldu. Kirazda ön plana çıkan ülkelerin gelecek 10-20 yılda oluşturacakları kiraz ıslah ve geliştirme projelerinin ipuçları bu tür sempozyumlarda ortaya çıkar. Kirazda budama, hasat, işleme ve paketleme başta olmak üzere her aşamada teknolojik gelişmeler de ayrıca dikkati çekmektedir" diye konuştu.


Çalı, 2017'de yapılacak 8. Kiraz Sempozyumu'nun yeri için ABD, Tanzanya ve Japonya'nın yarıştığını, nihayetinde oyların yarısını alan Japonya'da karar kılındığını açıkladı. (Zeki Aras-İLKHA)

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.