Kış aylarında el ve ayak bakımında nelere dikkat edilmeli?

Özellikle soğuk havalarda el ve ayak bakımının son derece önemli olduğunu belirten Podolog Mustafa Şerif Kirişçi, kış aylarında vücudun susuz bırakılmasından dolayı ciltte kurumaların ve çatlamaların meydana geldiğini vurguladı.

El ve ayağın bakıma ihtiyacı olduğunu ifade eden Ayak Bilimi Uzmanı (Podolog) Mustafa Şerif Kirişçi, kış aylarında su tüketiminin cilt için önemli olduğunu söyledi.

Kış aylarında soğukla temas edilmesinden dolayı el ve ayaktaki nem oranının azaldığına işaret eden Kirişçi, bu bölgelerin sürekli nemlendirilmesi gerektiğini belirtti.

Kış aylarında deri ayakkabı ve çorabın tercih edilmesini belirten Kirişçi, nefes almayan ayakkabılarda terleme oluştuğundan dolayı mantar ve koku gibi durumlarla karşılaştığını dile getirdi.

Kış aylarında yanlış eldiven kullanımı yerine hiç eldiven kullanılmamasının daha doğru olduğuna dikkat çeken Kirişçi, el ve ayak bakımı ile ilgili İLKHA'ya konuştu.


"Su tüketimini artırmamız gerekiyor"

En çok soğuk havalarda çatlama ve ciltte kuruma ile karşılaşıldığını ifade eden Kirişçi, "Bütün vücudun bakıma ihtiyacı olduğu gibi elimizin ve ayağımızın da ihtiyacı vardır. Soğuk havada ayakta en çok karşılaştığımız problem çatlamalar ve cildin kuruması gibi durumlardır. Hava soğuyunca başımıza gelen en büyük şey su içme alışkanlığımızı değiştirmektir. Vücut susuz kaldığı sürece ciltte kurumalar ve çatlamalar gayet normal bir şekilde karşımıza çıkacaktır. Ele rüzgârın vurmasıyla deri altındaki nemin de kaybolması hızlı olduğu için gereken suyu da tam vermediğimizden çatlamalarla karşılaşıyoruz. Bu durumlar yaşanmasın diye sürekli nemlendirmemiz gerekiyor. Su tüketimini de artırmamız gerekiyor." dedi.

"Nefes almayan bir ayakkabıda nem oluşur"

3.png

Podolog Mustafa Şerif Kirişçi

Kış aylarında deri ayakkabıların tercih edilmesi gerektiğini söyleyen Kirişçi, "Yazlık ayakkabı ile kışın dolaşmamız gerekiyor. Özellikle yağmurlu havalarda su geçiren ayakkabılar içeride uzun süre ısı dengesini bozacağı için kesinlikle kışlık ayakkabılarımızı kışın; yazlık ayakkabılarımızı da yazın kullanmamız gerekiyor. Doğru çorap seçimleri yine en önemli bakımlardan biridir. 4 mevsimde ayakkabı tercihimiz gerçek deri olanlardır çünkü suni deriler nefes almaz. Nefes almayan bir ayakkabıda nem oluşur. Normal dolaşımına bağlı olarak nemin dışarı çıkmasıyla terleme ortaya çıkar. Nefes almıyorsa o ter içinde kalacağı için bakteri üretir. Bu da mantar enfeksiyonlarına sebep olabilir. Mantara sebep olmasa bile koku olayı ile karşılaşırız." diye konuştu.

2.png

"Eldivenler ıslak kalmamalı"

Kış aylarında eldiven kullanımının önemine değinen Kirişçi, "Kış aylarında eldiven kullanmamak; yanlış eldiven kullanmaktan daha iyidir. Eldivenler ıslak kalmamalı. Parmak uçları sinir uçlarının çok olduğu yerlerden biridir. Soğuk havalarda bu uçlar üşüdüğünde can yakar, tırnak, parmak ve damar sağlığını olumsuz etkileyebilir. Su geçirmeyen ve deri eldivenlerin kullanımı uygundur." şeklinde konuştu. (İLKHA)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.