Kış hazırlığı nedeniyle Ağrı'da pazarlar hareketli

Kış hazırlığı nedeniyle Ağrı'da pazarlar hareketli

Yaklaşan kış mevsimi nedeni ile hazırlık telaşındaki vatandaşların uğrak yerleri olan pazarlarda hareketlilik devam ediyor.

Ağrı'da kış şartlarının ağır geçmesinden dolayı kış mevsiminde almaya güç yetiremeyecekleri ürünleri şimdiden almak için pazarlara koşuyor.

Kış mevsiminde fiyatları yükselen sebzelerden dolayı halk, bu ürünleri uygun fiyata alabilmek ve taze tüketebilmek için Pazarların kurulduğu yerlere koşuyor. Kış mevsiminde, sera ürünü ve şimdiki fiyatlarının 3-4 katı yüksek oranda sebze almamak için vatandaşlar pazarlarda tonlarla ifade edilebilecek ürünleri alarak evlerine götürmeye çalışıyor.

Kilosu 2-3 lira olan sebzeler kış mevsiminde 15-20 liraya kadar çıkarken vatandaşlar taze, organik ürün bulmakta da zorluk yaşıyor. Kışlık konserve için domates, biber, patlıcan, kabak, lahana, patates, soğan gibi ürünlere ağırlık veren vatandaşlar, bunları çoğunlukla tonlarla mukayese edilecek oranda almaya çalışıyorlar. Halkın pazarda uğrak yerlerinden biri de peynir ve lorların satıldığı tezgâhlar. Buralarda da vatandaşlar kış mevsiminde tüketmek için 20 ile 50 kilogram arasında lor ve peynir, tereyağı, çökelek gibi ürünler almaktadırlar.

Satışlardan memnun olan pazar esnafı, kış ürünlerinin önümüzdeki günlerde fiyatlar açısından tavan yapacağını ve vatandaşın alım gücünün az olmasından dolayı böyle bir sezon geçirdiklerini ifade ettiler.

Sebze ve meyve satan pazar esnafından Ziya Güler, kışın 20 liraya sattıkları ürünü şimdi 2-3 liraya sattıklarını, bundan dolayı da vatandaşların kışlık ürünlere rağbet gösterdiğini belirtti.

Şu anda ürünlerin organik ve uygun olduğuna dikkat çeken Ziya Güler, "Kışlıklar nedeni ile vatandaşlar konservelerini tutuyor. Millet fasulye, domates, biber, patlıcan gibi ürünleri kışlıklar için tutuyorlar. Konserve sezonu neredeyse bitmek üzere. Şimdi turşuları hazırlamaya çalışıyorlar. Kornişon, salata gibi ürünleri turşuluk için alıyorlar. Patates, soğan gibi ürünleri de bol miktarda alıyorlar." dedi.

"Kışın ürünlerin fiyatları tavan yaptığı için hem organik ürünlere yöneliyorlar ve hem de uygun bir şekilde ihtiyaçlarını gidermeye çalışıyorlar." diyen Güler şunları söyledi:

"Bunları derin dondurucularda muhafaza edip kış mevsiminde kullanıyorlar. Fiyatlar kış mevsimine göre de çok uygun. Mesela domates 2.5 lira, kışın ise bu kalitede bulmak zor ve fiyatı da 5-6 lirayı bulmakta. Salatalık, patlıcan, biber vs. tüm sebzeler tarla mahsulü. Ama kışın sera ürünü getiriyoruz. Fiyatlar da 2-3 kat yükselmekte. Biberin kilogram fiyatı 2-3 lira arasında değişirken, kışın 20 liraya kadar çıkacaktır."

Pazar esnafından Yılmaz Demir ise peynir, lor gibi yiyeceklerin kışın az bulunduğunu belirtti.

Yılmaz Demir, "Kış mevsimimiz uzun olduğu için millet parasal noktada biraz zorlanmakta. Vatandaş peynir, loru şimdiden alıyor, kilo kilo kışın tüketiyor. 8-9 ay bu peyniri kullanıyorlar. Bir de kış mevsiminde bu ürünler çok azalır, hatta çoğu zaman bulunmaz. Bundan dolayı vatandaşlar kışlık peynir, lor, çökelek, yağ gibi ürünleri almaktadırlar." dedi.

Pazarda lahana satan Serdal Yılmaz ise vatandaşların her birinin lahanalardan 10-15 adet aldığını söyledi.

Serdal Yılmaz, "Lahana için özellikle köylü kesimi geliyor, 10-15 adet alıp gidiyorlar. Evlerinin ihtiyaçlarına göre alıyorlar. Kış mevsiminde birer ikişer alacaklarına, vatandaşlar şimdiden fazla fazla almaktadırlar. Şimdi taze ve yerli olduğu için ürünlerimiz çokça tercih edilmekte." şeklinde konuştu.

Pazar esnaflarından Ayhan Adıgüzel ise vatandaşların ürünleri ton ton aldığını ve kış mevsiminde tükettiğine dikkat çekerek şunları söyledi:

"Patates ve soğan kışlık ürün olduğu için toptan satış zamanıdır. Şu an bu ürünler çok uygun. Patatesin kilogramı 1.25 kuruş, soğan ise 1.50 kuruştan toptan satılıyor. Kış mevsiminde ise fiyatlar 5-6 liraya kadar çıkmakta. Yine de yükselme durumu var. Bundan dolayı vatandaşlar gelip 250, 500 kilogram, bir ton alıp evlerine götürmekteler. Herkes kendi ailesine, ihtiyacına göre almakta."

İLKHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler