“Kış lastiği toplumsal bir ihtiyaçtır”

“Kış lastiği toplumsal bir ihtiyaçtır”

Uzmanlar, 1 Aralık’tan itibaren zorunlu hale gelecek kış lastiği uygulamasının hayati önem taşıdığını belirtti.

Kış lastiği takma uygulaması, şehirlerarası yük ve yolcu taşıyan ticari araçlar için 1 Aralık Perşembe günü başlıyor.

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı tarafından hazırlanıp 2012’de yürürlüğe giren yönetmeliğe göre, kış lastiği takılmamış araçların yola devam etmelerine izin verilmeyecek. Kurala uymayan sürücüler hakkında 602 TL ceza uygulanacak.

Havaların aniden soğuması, Türkiye’nin kimi şehirlerinde kar yağışının başlaması ve zorunluluk haline gelen yasayla kış lastikleri yeniden gündemde.

Bursa’da 15 yıldır araç lastiği bakım ve değişim işini yapan Halil Yavuz, kış lastiğinin toplumsal bir ihtiyaç olduğunu söyledi.

Yavuz, “Kar tipi lastik takmayan araç, önde seyir halindeyken arkada kar tipi lastik kullanan araçlar için bile tehlike oluşturuyor. Bu, hem sürücüleri hem de yayaları tehlikeye atıyor. Kar tipi lastik alırken tüketicinin ilk etapta lastiğin üzerinde kristal ibaresi olduğuna dikkat etmesi gerekiyor ki, bu yasal olarak istenilen bir ibaredir. Lastiğin üretim tarihi de önemli. 4 haneli bir rakam var. Bunun son iki rakamı lastiğin üretildiği seneyi, ilk iki rakam ise lastiğin üretildiği haftayı belirtir.” dedi.

Lastiğin tabanlarında ince kılcal damarlar olduğunu, bunların da lastiğin kışlık özelliğini gösterdiğini ifade eden Yavuz, sözlerini şöyle tamamladı:

“Bursa kar yoğunluğunun fazla olduğu şehirler arasında olduğu için kar lastiği takmak zorunludur. Geçen seneye oranla fiyatlarda yükselme var. İthal mallardaki vergiler ve kilo başına kargo vergileri fiyatları yükseltti. Geçen sene 150-160 lira olan bir lastiğin bu seneki fiyatı 225-260 lira arası değişiyor.”

Hem yasal zorunluluk hem de can güvenliği açısından aracına kış lastiği taktırdığını söyleyen Burak Önar ise vatandaşların kurallara uyması gerektiğini belirtti. (Zeki Aras–İLKHA)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.