Kızıltepe'de şarbon şüphesi

Kızıltepe'de şarbon şüphesi

Mardin'in Kızıltepe ilçesinde bir kadında şarbon hastalığına ait bulgulara rastlandığı belirtildi.

Mardin'in Kızıltepe ilçesinde 64 yaşındaki Azize Dağlık'ta şarbon hastalığına ait bulgulara rastlandığı belirtildi.

İleri derecede kalp yetmezliği ve zature teşhisi konulan ve Kızıltepe Devlet Hastanesinde tedavi gören Azize Dağlık (64), yoğun bakımda yer olmadığı gerekçesiyle özel bir hastaneye sevk edildi. Özel hastanede yapılan tetkiklerde hastada şarbon hastalığına ait bulgulara rastlandığı belirtildi.

Kan kültüründe şarbon mikrobuna rastlandığı belirtilen hasta, yoğun bakımdaki tekli izolasyon odasına alınarak tedavisine başlandı. Yoğun bakımda bulunan diğer hastalar ve şarbon şüphesi bulunan hastaya müdahale eden personeller sağlık taramasından geçirildi. Hasta ve personellerde herhangi bir bulguya rastlanmadı.

Azize Dağlık'ın ikamet ettiği Ersoylu Mahallesinde, Tarım ve Orman Bakanlığı Kızıltepe İlçe Müdürlüğü ekipleri tarafından yapılan çalışmada şarbon belirtisine rastlanmadığı belirtildi.

"Şarbon olabileceği bulgulara rastladık"

Hastanın bir hafta önce Kızıltepe Devlet Hastanesinden hastanelerine sevk edildiğini belirten Başhekim Yardımcısı Operatör Dr. Turan Pehlivan, yapılan tetkiklerde kan kültüründe şarbon mikrobu şüphesine rastladıklarını söyledi.

Pehlivan, "Bunun üzerine İl Sağlık Müdürlüğüne ve Sağlık Bakanlığına bilgi verdik. Onlar da bizden tekrar örnek istediler. Bu örnekleri bakanlıkta çalışıp teyit edecekler. Onlar teyit ettikten sonra kesin tanı olup olmadığı bize bildirecekler. Biz gereken tedbirlerimizi aldık. Hastayı hastalardan ayırarak yoğun bakımdaki izolasyon odasına aldık. Diğer hastalarda da böyle bir mikrobun olup olmadığını öğrenmek için tetkikler yaptık, yoktu. Şüpheli olduğu için müdahale eden personellerimize de koruyucu ilaca başladık. Bakanlıktan gelen sonuca göre kesin olup olmadığına karar verilecek." dedi.

"Hasta ileri derecede kalp yetmezliği ve zature teşhisiyle bize geldi"

Hastanın kendilerine ileri derecede kalp yetmezliği ve zature teşhisiyle geldiğini aktaran Pehlivan, şöyle devam etti:

"3'üncü derece yoğun bakım gerektiği için bize sevk edilmişti. Yoğun bakımdaki hastalar yoğun bakımdan çıkmayana kadar yoğun risk altındadır. Şarbonla ilgili şüphe bile olsa varmış kabul edilerek ilaç tedavisine başladık. Genel durumu yoğun bakımda yatan her hastanın riski belli bir düzeyin üzerindedir."

Şarbon hastalığının iyi pişirilmemiş etlerin tüketilmesinden kaynaklandığını dile getiren Pehlivan, "Vücutta genelde derilerde yara şeklinde çıkar. Düşkün, iyi beslenmeyen ya da bakımı iyi olmayan hastalarda ciddi sistemik enfeksiyonlara neden olabilir. Başka organlara da yayılabilir. Ama genelde cilt şarbonu olarak karşımıza çıkmakta. Tedavisi geleneksel konvansyonel yöntemlerle çok basit yapılabilen bir hastalık. Yeter ki; zamanda teşhis edilip tedavisine başlansın." diye konuştu.

"Bir şarbon vakası varsa başkalarına bulaşmadan yetkililerin önlem almasını istiyoruz"

Annesinin şarbon hastalığı şüphesi ile yoğun bakımda tedavi gördüğünü söyleyen Halef Dağlık ise "Annem şu anda yoğun bakımda. Tek bir odada tedavisi yapılıyor. Hastane yetkilileri Sağlık Bakanlığına bildirdiklerini söylediler. Eğer bir şarbon vakası varsa başkalarına bulaşmadan yetkililerin önlem almasını istiyoruz." ifadelerini kullandı.

Öte yandan ilçe kırsalında bulunan Büyükdere (Bünyase köyü) Mahallesinde bir hayvanda şarbon bulunduğuna dair söylentilerin gerçeği yansıtmadığı ortaya çıktı. Yapılan tetkiklerde şarbon hastalığına rastlanmadığı ve doğumdan kaynaklı bir hastalık olduğu tespit edildiği belirlendi.

İLKHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.