Klavyede isimler artık Türkçe olacak

Klavyede isimler artık Türkçe olacak

TSE Teknik Kurulu’nun kabul ettiği yeni F Klavye Standartı’na göre Türkiye’de kullanılan ve bilgisayarlardaki harf dizilişleri ‘F klavye’ye göre ve Türkçe terimlerle düzenlenecek.

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, Türk Standardları Enstitüsü (TSE) Teknik Kurulu’nda kabul edilen yeni ‘F  Klavye Standartı’na göre, klavyedeki tüm tuş isimlendirmelerinin bundan böyle Türkçe olacağını belirtti.

TSE Teknik Kurulu’nca kabul edilen yeni F Klavye Standartı’na göre, harfler hem F klavye düzenine göre dizilecek, hem de klavye üzerinde bulunan ‘delete, enter, caps look, shift’ gibi isimleri İngilizce terimlerle yazılan tuşların isimleri Türkçe yazılacak.

‘F klavyelerde’ buluna ‘delete’ yerine ‘sil’, ‘enter’ yerine ‘giriş’, ‘print screen’ yerine de ‘ekranı kopyala’ tuşlarının yer alacağını belirten Bakan Işık, tüm tuş isimlendirmelerinin Türkçe olduğunu ve standardın kabul edildiğini söyledi.

Standardın zaman içinde iki kez revize edildiğini hatırlatan Bakan Işık, F klavye standardının ilk olarak 1975 yılında hazırlandığını da sözlerine ekledi.

Bakan Işık, yapılan bu revizyonu özellikle yeni nesiller için Türkçe’nin doğru ve yerinde kullanımı açısından çok önemsediklerini de sözlerine ekledi.   (İLKHA)


 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler