Kocaköy'de taşımalı eğitimde ihale yolsuzluğu iddiası

Kocaköy'de taşımalı eğitimde ihale yolsuzluğu iddiası

Diyarbakır’ın Kocaköy ilçesinde taşımalı eğitim ihalelerinde yolsuzluk yapıldığını ileri süren özel bir firma yetkilisi, yaşadıklarına tepki göstererek yetkilere çağrıda bulundu.

Diyarbakır’ın Kocaköy ilçesinde 2016/2017 eğitim-öğretim yılı taşımalı eğitim ihalesinde yolsuzluk yapıldığını ileri süren özel bir taşıma şirketi yetkilisi Abdulbaki Yıldız, ihalelerdeki yolsuzluk ve usulsüzlüklerin hem firmaları hem de taşıması yapılan öğrencileri mağdur ettiğini belirtti. İddialar hakkında görüştüğümüz Kocaköy İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü yetkilileri ise sorunun firmaların karşılıklı anlaşmazlığından kaynaklandığını söylediler.

Kocaköy ilçesinde taşımalı eğitim ihalesinin 15 yıldır aynı firmaya verildiğini iddia eden Abdulbaki Yıldız, bu yıl aldıkları ihalenin karşı firma tarafından iptal ettirildiğini ileri sürdü.

Yıldız, “İşi alan firma dışarıdan, içeriden sürekli tehdit edilerek, bütün işler iptal ediliyor. Ardından ihale tekrardan aynı firmaya veriliyor. Geçmiş dönemde bu belgeli ve kanıtlıdır. Herkes bunu biliyor, kimse müdahale etmiyor, edenler de engelleniyor. Bu sene ihaleye katıldık ve iki ihale bizde kaldı. İhaleyi iptal ettiler. İhalesi tekrar oldu, yine ihaleye fesat karıştırıldı. Bu ihalelerde olanları İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü, Kaymakamlık, Savcılık ve Emniyete bildirilmiştik. En çok güvendiğimiz devlet bile bunlara müdahale etmiyor. Özellikle milli eğitim müdürlüğünden taşımalı eğitim ihalesinin keşif bedeli sürekli aynı firmaya verilmiştir. Bu firma yandaş firmaları ile şebeke halinde ihalede teklif kullanıyor.” dedi.

“Yarın boykot var kimse okula gelmesin diyerek öğrencilerin okula gitmesini engellediler”

İhalenin iptal edilmesinin ardından artık doğrudan ihale yapıldığını ve bu ihale iş süresinin 5 günlük olduğunu ifade eden Yıldız, “Son olarak biz 5 günlük ihaleye girdik. İhale bizde kaldı. Diğer firma bütün köyleri dolaşıp ‘Yarın boykot var kimse okula gelmesin’ diyerek öğrencilerin okula gitmesini engelledi. Biz bütün okul müdürlerine ve köylere telefon açıp birebir görüşerek ‘böyle bir durum yok’ dedik. Buna rağmen öğrencilerin okula gelmesi engellendi. Yüzde 80 civarında öğrenci okula gelmedi. Biz buna rağmen bütün okullara araç gönderdik. Öğrenciler, veliler tarafından araçlardan indirildi. Daha sonra ilçe milli eğitin müdürlüğünden bizi çağırarak hakkımızda köylülerin araçların gelmediği şikâyetinin olduğu söylendi. Biz de bunun asılsız olduğunu ve bütün okullara aracımızı gönderdiğimizi ve araçlarımızı gönderdiğimize dair görüntülerin olduğunu söyledik. Ama ilçe mili eğitim müdürlüğü saat 23.30’da bize sesli mesaj olarak sabah taşıma yapmayacağımızı, taşıma işini karşı firmanın yapacağını bildirdi. Normalde resmiyette saat 17.00’den sonra tebliğ yapılmaz.” ifadelerini kullandı.

“Devletin 500 bin lira zararının olduğunu tespit ettik ve bununla kimse ilgilenmedi”

İhalede türlü türlü yolsuzluk ve usulsüzlüğün olduğunu ileri süren Yıldız, sözlerine şöyle devam etti:

“Taşıma merkezi bir köye resmiyette 10 servis verilmiş. Söz konusu köye gittiğimizde o köyde sadece 4 öğrenci var. 4 öğrenci için ilçe milli eğitim müdürlüğü ve karşı firma ortak hareket ederek hayali öğrenci gösteriyor. Bu işin çok kirli oyunları var,  devlet ve kamu zararı var.  Biz her türlü mücadele edeceğiz. Kocaköy’de 15 yıldır ihale usulsüzlüğü var. Devletin 500 bin lira zararının olduğunu tespit ettik ve bununla kimse ilgilenmedi. İtirazlarımızı yaptık ama engelleniyor.”

“Bizim savcılığa giden dosyalarımız engelleniyor”

Son olarak yetkililere seslenen Yıldız, “Bizim mağduriyetlerimiz giderilsin, sürekli haksızlık ediliyor. Son bulmasını istiyoruz. Bir taşıma şoförünün bir günlük ücreti 50 lira, firmanın aldığı ise 200 lira. Karşı firma ile ilçe milli eğitim müdürlüğü ortak hareket ediyorlar. Ne kadar kirli oyun varsa Kocaköy’de mevcuttur. Elimizden geleni yapacağız; Cumhurbaşkanlığı, Başbakanlık ve Milli Eğitim Bakanlığına kadar hakkımızı savunacağız. Bizim savcılığa giden dosyalarımız var ama orada da engelleniyor. Bizi engellemesinler.  Bizim yaptığımız keşif bir milyon 900 bin lira iken, ilçe milli eğitim müdürlüğünün yaptığı keşif 2 milyon 60 bin TL, burada kamu zararı var. O ihaleler bizde kalmıştı. Sonra biz bunu fark ettik ve iptal ettiler. İkinci ihale diğer firmaya verildi, biz buna itiraz ettik.” diye konuştu.

İddialar hakkında görüştüğümüz Kocaköy İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü yetkilileri ise sorunun firmaların karşılıklı anlaşmazlığından kaynaklandığını söylediler. Firmaların anlaşmazlığından dolayı kendilerinin zor durumda kaldığını belirten yetkililer, ilgili firmaların birbirleriyle rekabet yaşadığını, birbirlerine çeşitli sıkıntılar çıkardıklarını ifade ettiler.

Doğrudan temin yoluyla ihaleyi alan firmalardan birinin çeşitli vesilelerden dolayı öğrenci taşıma işini tam olarak yapamayınca ihalenin ikinci en avantajlı teklife mecburen verildiğini dile getiren yetkililer, daha sonra yapılan doğrudan temin yoluyla öğrenci taşıma ihalelerinde firmalardan birinin çok düşük miktarlarda fiyatlar sunduğunu aktardılar.

Taşıma planlaması esnasındaki iddia edilen usulsüzlüklere alakalı olarak Kocaköy İlçe Milli Eğitim Müdürlüğündeki yetkililer, söz konusu iddialar hakkında inceleme ve soruşturma başlattıklarını kaydettiler.

Yetkililer ayrıca yaşanan bu sorunlar nedeniyle ilçe milli eğitim müdürlüğünde bazı üst düzey yetkililerin ölüm tehditleri aldığını da ifade ettiler.

İLKHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum