Kolombiya’daki 52 yıllık savaş sona erdi

Kolombiya’daki 52 yıllık savaş sona erdi

Kolombiya’da hükümet ile Kolombiya Devrimci Silahlı Güçleri (FARC) arasında 52 yıllık savaşı sona erdiren anlaşmaya imzalar atıldı.

Kolombiya’da hükümet ile Kolombiya Devrimci Silahlı Güçleri (FARC) arasında yarım asırdır süren savaş, Kolombiya Cumhurbaşkanı Juan Manuel Santos ile FARC lideri Rodrigo Londono’nun attıkları imzalarla son buldu.

Barış anlaşmasının imza töreni Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki-mun ve Küba Devlet Başkanı Raul Castro’nun yanı sıra bölge ülkelerinden liderlerin de katılımıyla Kolombiya’nın Cartagena kentinde düzenlendi.

Kolombiya Cumhurbaşkanı Juan Manuel Santos, törende yaptığı konuşmada, bir çatışmayı sonlandırmanın ötesinde bir anlaşmayı imzaladıklarını söyleyerek, “Bugün Kolombiya halkının savaştan yorulduğunu; ideolojileri savunmak adına daha fazla şiddete müsamaha göstermeyeceğini ve dünya önünde ‘daha fazla savaşa hayır’ diye haykırdığı bir deklerasyonu imzaladık.” dedi.

FARC lideri Rodrigo Londono ise yarım asırda 200 bini aşan insanın öldüğüne değinerek, bu yüzden ailelerden özür diledi.

Tören esnasında Kolombiya Hava Kuvvetlerine ait jetler bir gösteri uçuşu yaptı. FARC lideri Londono bunun üzerine, “Artık uçaklar barışı selamlamak için uçuyor, bomba atmak için değil.” diye belirtti.

Anlaşmanın, önümüzdeki hafta yapılacak referandumda halkın çoğunluğunun onayını alarak yürürlüğe girmesi bekleniyor.

İLKHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler