Kontrollü normalleşme sürecinde Batman’da uygulanacak tedbirler açıklandı

Kontrollü normalleşme sürecinde Batman’da uygulanacak tedbirler açıklandı

Batman İl Umumi Hıfzıssıhha Meclisi, yeni kontrollü normalleşme sürecine ilişkin alınan bir takım kararları kamuoyuna duyurdu.

İl Hıfzıssıhha Kurulunca alınan kararlara uymayanlara idari işlem ve gerekli adli işlemlerin başlatılacağı belirtildi.

İl Hıfzıssıhha Kurulunca alınan kararla kontrollü normalleşme sürecinde uygulanacak tedbirler şöyle sıralandı:

-Sağlık Bakanlığı ve Coronavirus Bilim Kurulu tarafından tespit edilen kriterlere göre ilimiz Düşük Risk Grubunda yer almaktadır.

-Coronavirus salgınıyla mücadele kapsamında il bazında alınması gereken tedbirler ile uyulacak kurallar, risk gruplarına göre belirlenmiş ve ekli tabloda gösterilmiştir. Buna göre tabloda yer alan tedbirler 02.03.2021 tarihinden itibaren uygulamaya başlanmıştır.

-Sokağa çıkma kısıtlaması kapsamında; İlimizde hafta sonu gündüz sokağa çıkma kısıtlaması uygulanmayacaktır. Ayrıca, hafta içi ve hafta sonu saat 21.00-05.00 saatleri arasında ilimizde sokağa çıkma kısıtlaması uygulanacaktır.

-Düşük ve orta risk grubunda yer alan ilimizde; 65 yaş ve üzeri vatandaşlarımız ile 20 yaş altı genç ve çocukların sokağa çıkma kısıtlaması kaldırılmıştır.

-İlimizde; kapasite oranlarına göre 07.00-19.00 saatleri arasında faaliyet gösterecek olan yeme-içme yerleri (lokanta, restoran, kafeterya, pastane, tatlıcı vb.) ile kıraathane ve çay bahçesi gibi işyerleri için Sağlık Bakanlığı Covid-19 Salgın Yönetimi ve Çalışma Rehberinde yer alan mesafe koşulları (masalar ve koltuklar arası) göz önünde bulundurularak açık ve kapalı alanlar için ayrı ayrı olacak şekilde yüzde 50 kapasite sınırlaması oranı uygulanarak mekanda bulunabilecek masa-koltuk sayısı ve aynı anda bulunabilecek azami kişi sayısı tespit edilecektir.  Bu risk gruplarındaki yeme-içme yerleri 19.00-21.00 saatleri arasında paket servisi veya gel-al şeklinde, 21.00-24.00 saatleri arasında ise sadece paket servis şeklinde hizmet verebileceklerdir.

-Covid-19 Salgın Yönetimi ve Çalışma Rehberindeki mesafe kuralları ile Ek¬1’de yer alan tabloda belirtilen kapasite kullanım oranlarına göre her bir yeme-içme yeri için Ek-2’de örneği verilen oturma düzeni planı hazırlanacak ve içeride aynı anda bulunacak müşteri sayısı müşterilerin içeriden ve dışarıdan rahatlıkla görebileceği şekilde ilan edilecektir.

-HES kodu kontrol edilmeksizin müşteri kabul edemeyecek olan yeme¬ içme yerlerinde onaylanan oturma düzeninde belirtilen şeklin dışında mekanda kesinlikle fazladan masa- ve koltuk bulundurulmayacaktır.

-İlimizde ; girişlerde HES kodu kullanılması ve seyirci/refakatçi/misafir alınmaması kaydıyla halı saha,  yüzme havuzu vb. tesisler 09.00-19.00 saatleri arasında çalışabilecektir.

-İlimizde nikah ve nikah merasimi şeklindeki düğünler, kişi başına minimum 8 metrekare alan ayırmak, katılımcı sayısı 100’ü geçmemek ve 1 saatle sınırlı olmak üzere yapılabilecektir.

-Sivil toplum kuruluşları, kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları ve bunların üst kuruluşları ile birlikler ve kooperatifler tarafından düzenlenecek genel kurul dahil kişilerin bir araya gelmesine neden olan her türlü etkinlikleri düşük, orta ve yüksek risk gruplarında; kişi başına 8 metrekare alan bırakma ve aynı anda bulunabilecek azami kişi sayısı 300’ü geçmemek üzere ilgili kurum/kuruluşların yetkililerince her türlü tedbir alınarak yapılabilecektir.

Ayrıca denetim faaliyetlerinin kesintisiz yürütülmesi amacıyla yukarıda belirtildiği şekilde kişilerin bir araya gelmesine neden olacak her türlü etkinliğin Valiliğimiz/Kaymakamlıklarımıza (ilgili mevzuatında başkaca bir hüküm bulunmadığı takdirde en az üç gün öncesinden) bildirilmesi sağlanarak bu kurum/kuruluşlarca yapılacak etkinliklerde belirlenen kurallara ve kişi ve alan sınırlamalarına riayet edilip edilmediğinin denetim ekiplerince kontrol edilmesi sağlanacaktır.

-Benzer şekilde nikah veya nikah merasimi şeklindeki düğünlerde de kişi ve alan sınırlamalarının kontrolünün sağlanması için nikah ve/veya düğün salonu işletmelerince yapacakları her türlü organizasyon öncesinde kişisel verilere yer verilmeksizin hangi günde hangi saat aralıklarında nikah veya nikah merasimi şeklindeki düğün organizasyonu yapacaklarının en az üç gün öncesinden Valiliğimiz/Kaymakamlıklarımıza  e-Devlet kapısından İçişleri Bakanlığı e-başvuru sistemi üzerinden ya da doğrudan dilekçe ile bildirilmesi sağlanacaktır.

-2021/5 sayılı Cumhurbaşkanlığı Genelgesiyle kamudaki çalışma saatleri tüm Türkiye’de olduğu gibi ilimizde de normale (saat 08.00-17.00) döndürülmüştür.

-Salgınla mücadelede kalıcı başarının sağlanması için temizlik, maske ve mesafe kurallarının yanı sıra hayatın her alanını kapsayacak şekilde belirlenen kurallara/tedbirlere toplumun tüm kesimlerince azami düzeyde uyulması önem arz etmektedir.

-İlimizdeki tüm okul öncesi eğitim kurumlarında ilkokullarda, ortaokullarda, liselerde, 8’inci, 12’nci sınıflarda ve diğer kademelerde yüz yüze eğitime başlanmasına, okul öncesi eğitim kurumları ve özel eğitim okullarının tam zamanlı yüz yüze eğitim vermelerine, birleştirilmiş sınıflı okullar ve köy vb. seyrek nüfuslu yerlerdeki okulların yüz yüze eğitime tam zamanlı devam etmesine, okul öncesi eğitim kurumlarında tam zamanlı, ilkokullarda seyreltilmiş sınıflarda haftada iki (2) gün, ortaokul 5, 6, 7. sınıflarda seyreltilmiş gruplar halinde haftada iki (2) gün, ortaokul 8. sınıflarda seyreltilmiş gruplar halinde haftada 12-22 saat,  lise hazırlık 9. 10. 11. sınıflarda seyreltilmiş  gruplar halinde haftada iki (2) gün, lise 12. sınıflarda seyreltilmiş gruplar halinde haftada 16-24 saat olacak şekilde yüz yüze eğitime başlanacaktır.(İLKHA)

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler