Konya'da Enderun usulü teravih namazı

Konya'da Enderun usulü teravih namazı

Konya Sultan Selim Camii'nde Osmanlı Sarayları'nda kılınan Enderun usulü teravih namazları kılınmaya başlandı.

KONYA- Restorasyon çalışmaları sürdürülen Sultan Selim Camii, temel güçlendirme çalışmalarının ardından Ramazan ayında geçici olarak ibadete açıldı. Abdurrahman Büyükkörükçü hocanın sohbetinin ardından Enderun usulü teravih namazı kılındı.

 

Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, Ramazan ayının ilk teravih namazını, Mevlana Türbesi ve Sultan Selim Camii yanındaki Mevlana Meydanı'nda vatandaşlarla birlikte kıldı.

 

Konya Büyükşehir Belediyesi ve İl Müftülüğü tarafından Ramazan ayı boyunca Sultan Selim Camii ve Mevlana Meydanı'nda düzenlenen Enderun usulü teravih namazları devam edecek.

 

Ayrıca, Mevlana Meydanı'nda Kitap Fuarı açılırken, Kültürpark'ta düzenlenecek Rahmet Akşamları'nda her akşam bir sanatçı sahne alacak.

 

Enderun usulü teravih namazı geleneği 80 sene öncesinin Ramazanlarında İstanbul'un bütün cami ve konaklarında uygulanmaktaydı. Bu usulün özelliği, teravih namazının her dört rekâtının, Türk Musıkîsinin farklı makamlarında kılınması ve bu makamlardaki ilâhilerle de süslenmesidir. Bu namaz kılınırken baş müezzin makamlar arasında geçişi salâvat çekerek yapar. Daha sonra imam bu makamdan 4 rekâtı kıldırır, aynı makamdan ilâhi okunur, tekrar baş müezzin diğer makamdan salâvat getirerek imamın o makamdan namazı kıldırmasını sağlardı. Teravih kılınırken en çok Hicaz, Segâh, İsfahan, Uşşak ve Acemaşiran makamları kullanılırken vitir namazı segâh makamında kılınırdı. (İlyas Yavuz - İLKHA)

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.