Köy çocukları öğretmen istiyor

Köy çocukları öğretmen istiyor

Diyarbakır'ın Hani ilçesine bağlı Kuyular beldesinde öğretmen açıklarının olduğunu ve köydeki ilköğretim okulunun tehlike saçtığını dile getiren belde sakinleri yetkililerden seslerini duymalarını istediler.

DİYARBAKIR - Diyarbakır merkeze 70, Hani ilçesine ise 12 kilometre uzaklıkta bulunan yaklaşık 5 bin nüfuslu Kuyular beldesi (Nérébé Ağa) sakinleri okullarının bakımsız olduğunu ve öğretmen açıklarının olduğunu söyleyerek, yetkililerden yardım istedi. Belde halkı

Beldelerindeki ilköğretim okulunun bakımsız olduğunu, okulun çevresini saran bir duvarın dahi bulunmadığını ifade ettiler. Okullarında 17 öğretmen eksiğinin olduğunu belirten köylüler çocuklarının 2 haftadır okula gitmediklerini söylediler.
Beldelerine gelen öğretmenlerin kadrolarını aldıktan sonra gittiklerini ifade eden muhtar Alaaddin Zilan, memurların kırsalda görev yapmak istemediğini ve bu durumun kırsalda yaşayan halkı olumsuz etkilediğini söyledi.

'17 öğretmene ihtiyacımız var'
Devletin kırsalda görev yapabilecek memurlar için zorunlu bir sistem getirmesi gerektiğini söyleyen Zilan, " 17 öğretmenimiz eksik. Yetkililere sorunlarımızı söylediğimizde kendilerinden kaynaklanmadığını Ankara'dan kaynaklandığını oranın atama ve diğer işlemleri yaptıklarını söylüyorlar. Öğretmen açıklarının ücretli öğretmenlerle giderileceğini söylüyorlar. Hâlbuki kırsalı cazibeli kılacak tedbirler alınırsa bu tür sorunlar kalmaz." şeklinde konuştu.

'Kırsal kesime önem verilmeli'
Okulların iki haftadır açıldığını ama öğrencilerin derslerinin boş geçtiğinin altını çizen Zilan, " Kırsal alanda sağlıklı bir hizmet alınabilmesi için kırsal kesime hak tanınması gerekiyor. Yetkililerin kırsalda yaşayan halka ayrıcalık tanıması gerekiyor çünkü bizim çektiğimiz sıkıntı çok fazladır. Bu durumu yetkililere ilettiğimizde bize söyledikleri yasalar böyle diyor. Bizde diyoruz ki o zaman o yasaları insanların ihtiyaçlarına göre değiştirin çünkü mağdur ediliyoruz." ifadelerini kullandı.

Kuyular İlköğretim Okul Aile Birliği Başkanı Hüseyin Güzel, okullarında yaklaşık 1000 öğrencinin olduğunu söyleyerek, öğretmen açıklarının ve okullarındaki sorunların biran önce giderilmesi gerektiğini belirtti.

'Okulun duvarları yok'
Okullarının en büyük sıkıntılarından birinin de okulun çevre duvarının olmaması olduğunu dile getiren Güzel, " Okulunu hemen dibinden geçen ana cadde büyük tehlike arz etmekte. Çocuklar teneffüste rahat oynayamıyor, aynı şekilde öğretmenlerde rahat değil çünkü okul ile cadde arasında herhangi bir duvar yok." dedi.

Okula duvar örülmesi için illa çocuklara araba mı çarpmalı veya çocuklardan birine zarar mı gelmeli? diye soran Güzel, " Okulumuzun sıkıntılarını Bakanlığa, İlçe Milli Eğitim Müdürlüğüne, diğer yetkililere de bildirdim. Onlardan isteğimiz bir kaza olmadan birileri ölmeden okulun duvarını yapsınlar." şeklinde konuştu.

 

Okullarında ayrıca 17 öğretmen açığının olduğunu söyleyen Güzel, "Bu öğretmenlerin yerine gelmesi beklenen ücretli öğretmenlerde gelmedi, gelseler de ne kadar verimli olabilir bunu ayrıca tartışmak gerekir. Çocuklar öğretmenlerine bir yılda ancak alışıyor ama gelecek yıl ücretli öğretmenler değişince öğrencilerde okuldan soğuyor buna kalıcı bir çözüm bulunmalı." dedi.

'Beldeye lise yapılmasını istiyoruz'
5 binden fazla nüfusları olduğunu buna rağmen beldelerinde bir lisenin olmadığını dile getiren Güzel, " Öğrencilerimiz taşımalı eğitimle 12 kilometre uzaklıkta bulunan Hani' ye gidiyorlar bu da bizim için sıkıntı. Okulumuza lise açılması konusunda topladığımız imzalarla talepte bulunduk. Ama bizimle ilgilenen olmadı. Taşımalı eğitimden dolayı öğrenciler okuldan soğuyor ve gerekli eğitimi de alamadıklarını söylüyorlar." ifadelerini kullandı.

Yeterli kapasite de öğrencileri olduğunu, lise için beldede arsanın da var olduğunu söyleyen Güzel, yetkililerden isteklerinin çocuklarının eğitim alması için gerekli ortamı oluşturmaları olduğunu söyledi. (M. Sait Adiyaman - İLKHA)

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler