Köyde yapılan HES barajı yarıklara neden oldu iddiası

Köyde yapılan HES barajı yarıklara neden oldu iddiası

​Bingöl'ün Genç ilçesinde yapılan Hidroelektrik Santral Projesinin aniden oluşan toprak yarıklarına neden olduğu iddia edildi.

Genç'e bağlı Çaytepe köyünün Düşmalan mezrasında oluşan, yaklaşık 2 kilometre alanı kapsayan ve her gün genişleyen yarıkların, köyde yapılan Hidroelektrik Santral Projesi (HES) barajından kaynaklandığı ileri sürüldü.

20 haneli Düşmalan mezrasında ani olarak oluşan toprak yarıklarının mezra sınırları içinde yapılan HES barajı ve demiryolları deplasesinden kaynaklandığını ileri süren köy sakinleri, korku içinde yaşadıklarını belirterek, yetkililerin buna bir çözüm bulmalarını istediler.

Toprakta oluşan yarıkların köyde devam eden demiryolu tüneli veya baraj inşaatından kaynaklanabileceğini düşündüklerini söyleyen köy sakinlerinden Turan İkiz, "Burası Genç ilçesi Çaytepe köyüne bağlı Düşmalan mezrasıdır. Mezranın hemen aşağı kısmında HES Kalehan 2. Barajı inşaatı bulunuyor. Ayrıca bu mıntıkada demiryolu deplase inşaatı devam etmektedir. Bulunduğumuz nokta bir tünel var ve burada yarıklar oluşmuş, yaklaşık 50 metrekare alanda ve 15 metre derinliğinde çökmeler devam etmektedir." dedi.

İkiz, “Yetkililerin bu duruma bir çözüm bulmaları gerekir. Buna neden olanlarında cezalandırılması gerekir. Bu barajın yapıldığı noktada da aslında yapılmaması gerekir. Zemin ve etüt çalışmaları yapıldığı zaman, 'burada baraj yapılamaz' dediklerini duyduk. Baraj yapılamaz denildiğinde halde neden baraj yapıldı? Yukarıda akan bir avuç Vahkin suyuna göz diktiler. Holistan bölgesinde yapılması gereken baraj getirip burada yumuşak zemin üzerinde yapılmaya çalışılıyor. Doğanın dengesi bozuldu, artı köyümüzde huzur kalmadı. Gece insanlar uyuyamıyor. Evler, araziler ve yollarımız çatlamaya başlamış. Şu an bulunduğumuz nokta durduğumuz yer çok tehlikeli bir alan göçükler hâlen devam etmekte ve neler olacak bizde bilmiyoruz. Yetkililer bir an önce bu konuya el atmaları gerekir.” şeklinde konuştu.  

Mezralarında oluşan yarınların kendilerini tedirgin ettiğini söyleyen köy sakinlerinden Hayrullah Bildik ise, “Evet görüyorsunuz burada çatlaklıklar ve dev yarıklar oluşmaktadır. Köyümüz 20 hanelik bir mezradır. Burada köy halkı olarak endişe içindeyiz. Baraj için yapılan balyalar hepsi patlamış ve çatlamış, burada zemin yumuşak baraja uygun değil. Endişe içinde yaşıyoruz, yetkililerin bir an önce buna el atmaları gerekir.” ifadelerini kullandı.

İLKHA













HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.