Köylerde bahar telaşı

Köylerde bahar telaşı

Muş’un kırsal kesimlerinde uzun süren kış mevsiminden sonra köylüler, kışın zarar gören bahçe korkuluklarını onarmaya ve ağaçları budamaya başladı.

Muş’ta yaklaşık 6 ay süren kış mevsiminden sonra kırsal kesimlerde bahar telaşı başladı. Havaların ısınmasının ardından köylüler, kışın kar altında kaldığı için kırılan bahçe korkuluklarını onarmaya ve ağaçları budamaya başladı.

Sebze bahçeleri ile samanlıkların korunması için bahçelerinin etrafına kazıklar çakarak çit çeken köylüler, her yıl kış mevsiminden sonra aynı işlemleri yaptıklarını söylediler. Özellikle samanlıkların etrafındaki kazıkları her yıl yenilediklerini belirten köylüler, böylece masraflarının arttığını kaydettiler.

Muş merkeze bağlı Karabey (Zivzer) köyünde kazıkları önce motorlu testerelerle belli bir boyda kestikten sonra kabuklarını soyan köylüler, daha sonra bahçelerinin etrafına çakarak etrafına tel örgü çekiyor. Köylüler bu işlemlerden sonra küreklerle toprağı sebze fidelerini dikmek için hazır hale getiriyorlar.

Karların erimesiyle köylerinde bahar telaşı başladığını söyleyen Yunus Demir, “Bu sene köyümüzde kar çok yağdı. Bahçe korkuluklarımız kar altında yıkıldı. Baharın gelmesiyle bahçelerimizi temizleyip sebze ekimine hazırlıyoruz. Yıkılan kazıkların yerine yenilerini çakarak bahçe ve samanlıkları hayvanlardan korunaklı hale getiriyoruz. Samanlıklarımızın etrafına da yeniden tel örgü çekmeye başladık. Köyde bahar telaşı başladı.” şeklinde konuştu.

İLKHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler