Köylerin halini gören yok mu?

Köylerin halini gören yok mu?

Diyarbakır'ın Dicle ilçesine bağlı Baltacı köyünde alt yapı eksikliğinden dolayı çocukların hastalandığı, köylülerin etrafa yayılan kokudan dolayı rahatsız olduklarını söyleyen köy halkı yetkililerin soruna el atmasını istediler.

DİYARBAKIR- Dicle (Piran) ilçesine 5 kilometre uzaklıkta bulunan Baltacı (Kufarb) köyünün sakinleri köylerinde açılan fosseptik çukurunun köy halkı arasında hastalıkların yayılmasına sebep olduğunu söyledi.

Köy halkı, yetkililere dilekçe ile başvurduklarını fakat şimdiye kadar dilekçelerine bir cevap alamadıklarını ifade ederek yetkileri duyarlı olmaya çağırdı.

Köyde alt yapı sorunu olduğunu dile getiren köylüler, açılan fosseptik çukurundan dolayı çocukların hastalandığı, sürekli Dicle ilçesinde bulunan sağlık ocağına götürüldüklerini söylediler.

Evlerin önünden kokudan geçilmiyor
Köylerinin 126 haneden oluştuğunu ifade eden Köy Muhtarı Ubeyd Ömür, "Fosseptik çukurunu gelip köyün içine yapmışlar, kokusundan çok rahatsız oluyoruz. Dicle kaymakamlığına dilekçe ile başvurduk ama bize geri dönülmedi. Köyde alt yapı sorunu olduğu için artık sular evlerin önünde birikiyor" dedi.

Kirli su hastalık yapıyor
Evlerin önünde biriken kirli suların çevreye kötü koku yaydığını dile getiren Ömür, " Köy çocukları bu kötü sular yüzünden her zaman hastalanıyor. Köyümüzde sağlık ocağı olmadığı için çocukları Dicle'de bulunan sağlık ocağına götürüyoruz. Tüm çocukların, toplanmayan çöpler ve alt yapı eksikliğinden ortaya çıkan atık sulardan rahatsızlandıklarına dair belgeler mevcuttur" şeklinde konuştu.

Çocuklar evden çıkamıyor
Dört çocuk babası olduğunu ve dört çocuğunun da açılan fosseptik çukurundan gelen kokular ve çevrede toplanmayan çöplerden dolayı hastalandıklarını ifade eden Fahri Bilgin, "Çocuklarım fosseptik çukurundan gelen kokular yüzünden evden dışarı çıkamıyor. Bütün kirli sular evimin önünde birikmekte. Bahçemde bulunan meyve ağaçları ve diğer ağaçlar hep zarar gördü. 2 senedir bu sorun böyle devam ediyor. Hastanelerde kayıtlarımızda vardır. Yetkililere sesleniyorum köyün çocukları hasta bir an evvel bu sorunumuzu çözün" diyerek yetkililerden yardım istedi.

Batıda sorunlarla ilgileniliyor
Batıdaki köylere her zaman hizmet verildiğini ifade eden Mehmet Binbir adlı köylü ise, "Fosseptik çukurunun yerinin köyün dışı olması gerekir. Yetkililer bunu neden yapmıyorlar anlamadık. Dilekçe veriyoruz, dilekçemize karşılık hep yapacağız diyorlar ama gelen yok. Birçok yeri gezip görüyoruz oralara hizmet var bize yok, bizi kandırıyorlar" şeklinde konuştu. (M.Sait Adiyaman/Hüseyin Asana - İLKHA)

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.