Köylülerin gözyaşı dolu isyanı

Köylülerin gözyaşı dolu isyanı

Bursa'nın Orhaneli ilçesine bağlı Başköy sakinleri köylerinde maden ocaklarının, sularını kirlettiği gerekçesiyle eylem yaptılar.

BURSA-Bursa Orhaneli ilçesine bağlı Başköy sakinleri köylerinde, bir süredir kapatılan maden ocaklarının tekrar açılacağını duyunca eylem yaparak Bursa Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü binasına yürüdüler.

Maden ocaklarının sularını kirlettiğini savunan köylüler gözyaşları içinde hükümete çağrı yaparak Maden ocaklarının tekrar açılmamasını istedi.

Daha önce yaptıkları eylemlerle Türkiye gündemine gelen Başköylüler, mermer ocağının tekrar açılacağı iddiaları üzerine minibüslerle Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü önüne geldiler. Kadınların da katıldığı eylemde Başköylüler, mermer ocağının açılmamasını istedi.

Bursa'da uzun süredir mermer ocağı yüzünden içme sularından çamur akan köylüler, mermer ocağının mahkeme kararıyla kapatılmasının ardından 3 aydır temiz su içiyordu. Ancak kapanan mermer ocaklarının tekrar açılması gündeme gelince, köylüler gözyaşları içinde Bursa Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü önüne geldi.

Müdürlük önünde yapılan basın açıklamasını Başköy Yaşatma Derneği Başkanı Yaşar Bayram okudu. Bayram, su havzası üzerinde madencilik faaliyetinin yapılması durumunda birkaç barajın olumsuz etkileneceğini belirterek, "Doğancı, Çınarcık ve Kayapa barajları kirlenebilir. Halkın yararına bir madencilik olmayacağı açıktır. Sivil toplum örgütleri ve kuruluşları burada madencilik faaliyeti yapılmayacağını belirtmelerine rağmen ısrarla maden ruhsatı alınmaya çalışılmaktadır. Lütfen yarınlarımızı karartmayalım" dedi.

Köylülerden Ayşe Erden ise gözyaşlarını tutamayarak, " 2 senedir ağlıyoruz ama kimse görmüyor ağladığımızı. Başbakanımız dedik, biz köylülere sahip çıkacak dedik. Ama 2 yıl oldu kimse sahip çıkmadı. Başbakan dünyayı gördü ama bizi göremedi. Dünyamızı yıktılar."şeklinde tepkinsi dile getirdi.

Erden, maden ocaklarının tekrar açılması ihtimali durumunda ölümüne bile olsa asla buna izin vermeyeceklerini dile getirerek, kesinlikle ocağı açtırmayacaklarını ve yetkililerin bunu böyle bilmesini istedi.

Gözyaşlarına hakim olamayan diğer bir köylü Atike Suruç ise, "Biz 2 yıldır ağlıyoruz suyumuz temiz akana kadar da ağlayacağız."dedi.
Sabaha kadar uyumayıp ağladığını dile getiren Suruç, şuanda sularının temiz aktığını ama maden ocaklarının açılması durumunda sularının tekrar kirleneceğini ifade ederek ocakların açılmasına müsaade etmeyeceklerini bu yola ölümlerini ortaya koyduklarını ölümleri pahasına olsa ocakların açılmasına müsaade etmeyeceklerini söyledi.

Daha sonra Başköy muhtarı Hasan Özer ve köylülerden oluşan bir heyet ellerindeki mahkeme raporlarıyla maden ocaklarının tekrar açılmaması için Bursa Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü binasına yürüdüler.(Zeki Aras-İLKHA)

 

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum