Köylünün doğal yakacağı tezeğin istiflenme vakti

Köylünün doğal yakacağı tezeğin istiflenme vakti

Uzun ve çetin geçen kış aylarında yaşamlarını sürdüren köylüler, yakacakları olan tezeği istifleyerek bir sonraki kış için hazırlık yapıyorlar.

Muş'un köylerinde zorlu kış şartları altında yaşamaya devam eden vatandaşlar, ahırlarda biriken hayvan gübresini hummalı bir çalışmayla istifleyerek bir sonraki kışın yakacağı için hazırlık yapıyorlar.

Halk arasında 'kerme' olarak da bilinen tezek, uzun yıllardan beri köylünün doğal yakacağı… Köy insanı, ineğin hem etinden hem sütünden faydalanırken, gübresini de ucuz olması hasebiyle yakacak olarak kullanıyor.

Her kış mevsiminde istifledikleri gübreleri imece usulüyle toplayan köylüler, birkaç işlemden sonra tezeği kömür ve doğalgaz yerine evlerinde bulunduruyor.

Havanın eksi 20 dereceyi bulduğu Muş'a bağlı Karabey köyünün Ayrancı (Zivzer) mezrası sakinleri de ahırlarında biriken hayvan gübresini istiflemek için her yıl bir araya geliyor.

Köylülerden İbrahim Batur, kömür yerine tezek kullandıklarını belirterek, "Biz bu tezekleri kışın çıkarıyoruz ve uygun bir yerde istifliyoruz. Kardan korumak için üstünü naylonla kapatıyoruz. 5-6 ay bu şekilde kaldıktan sonra yazın dağıtıyoruz ki kurusunlar. Daha sonra güneşin altında tam olarak kuruduktan sonra çatıya veya daha başka korunaklı bir yere bırakıyoruz. Bunlar hayvanların altındayken onları sıcak tutuyor. Aynı zamanda da her yıl yakacak ihtiyacımızı karşılıyor. Tezekleri soba ve tandırda, her türlü yakacak işimizde kullanıyoruz." şeklinde konuştu.

Köylülerden Fuat Batur ise şunları söyledi:

"Biz bu işleri yaparken sürekli birbirimize yardım ediyoruz. Böyle olunca işler çok daha hızlı yürüyor. Batıda nasıl kömür ve doğalgaz kullanılıyorsa biz de burada yakacak olarak bunları kullanıyoruz. Her türlü yakacak ihtiyacını karşılıyor. Tandırda ve sobada kullanıyoruz."

İLKHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler