Köyümüzde hiçbir hizmet yok video foto

Köyümüzde hiçbir hizmet yok video foto

Diyarbakır'ın Ergani ilçesine bağlı Develi köyü sakinleri, sağlık ocağı, elektrik, yol, su ve eğitim sorunlarının giderilmediği için mağdur olduklarını belirterek, yetkililerin sorunlarına bir an önce çözüm bulmasını istediler.

Diyarbakır’ın Ergani ilçesine bağlı Develi (Devewêrî) köyü sakinleri, 250’ye yakın nüfusu bulunan köylerinde; sağlık ocağı, elektrik, yol, su ve eğitim sorunlarının giderilmediği için mağdur olduklarını belirterek, devletin, belediyenin ve DEDAŞ'ın köyleriyle ilgilenilmediğini söylediler.

Yaşadıkları sorunlarla ilgili konuşan köylüler, yetkililerin sorunlarına bir an önce çözüm bulmasını istediler.

Köy sakinlerinden Hacı Yaman, yolları olmadığı için sıkıntı yaşadıklarını belirterek, “Köyün anayolu geçen sene yapıldı. Fakat köy içerisinde bulunan yol yapılmıyor. Hayvancılık ile geçim sağladığımız için tonlarca yem getirmek zorunda kalıyoruz.  Bunları ahırın önüne götürmek bize sıkıntı yaratıyor. Ve hastalarımız olduğunda sırtımıza katıp anayola kadar götürmemiz lazım." dedi.

Köyün kötü kokudan geçilmediğini ifade eden Yaman, "Belediye hayvanların pisliğini alması gerekirken almıyor. Bundan dolayı sivrisinekler köye saldırıyor. İlaçlama yapılmıyor. Çocuklar hastalanıyor. Bunlar hepsi sorun ama çözüm yapılmıyor. Biz kendi imkânlarımızla hayvan pisliğini temizliyoruz.” diye konuştu.

Çocuklarının eğitim almada sorun yaşadıklarını dile getiren Yaman, çocukların köyde sadece ilkokul 4'e kadar okuduğunu devam etmek için de başka yerlerdeki okullara gittiğini söyledi.

“Köyde sağlık ocağı yok”

Köylerinde sağlık ocağı yapılmasını isteyen Yaman, "Sağlık ocağı yok. Hastamız olduğunda Diyarbakır’a veya Ergani ilçesine götürmemiz gerekiyor. Sağlık ocağı için başvurularda bulunduk ama bir sonuç alamadık. Diğer yerlerde olduğu gibi bizim köyümüzde de sağlık ocağımız olsun ve burada ağır olmayan hastalarımız hizmet alsın.” ifadelerini kullandı.

Elektrik trafosunun 1980’lerden kalma olduğunu ve köyde sürekli kesinti yaşandığını belirten Yaman, “Elektrik sorunu yaşıyoruz. Elektrik günde bir veya iki saat veriliyor. Sürekli gidip geliyor. 1980’li yıllarında kalma trafo mevcuttur. DEDAŞ’a birkaç kez müracaat ettik. Ama ilgilenen kimse olmadı. Sürekli bize gelip yapacaklarını söylüyorlar fakat her seferinde geçiştiriyorlar.” dedi.

Yaşadıkları sorunları anlatan başka bir köylü Halim Yaman ise “Köyümüzün birçok sorunu var. Köyün içersinde yollar berbat. Biz geçimimizi hayvancılık ile sağlıyoruz. Bundan dolayı kışın hayvanlarımıza aldığımız yemleri yol olmadığından dolayı caddeden sırtımıza alıp taşıyoruz. Köyümüzde bir su kulesi var ama faal değil. Yetkililere defalarca söyledik ama su kulesi onarılmadı. Bu sorunu gündeme getiriyoruz ama kimse ilgilenmiyor. Köyümüze sadece bir okul bulunuyor. O da ilkokuldur. Köyümüz merkez hükmündedir. Ortaokul okuması için çocuklarımızın başka köylerdeki ortaokula gönderiyoruz. Kışın çocuklarımız okula gitmekte zorlanıyor. Bu da eğitim kalitesini etkiliyor.” diye konuştu.

“Yol olmadığı için belediye köyümüzde ilaçlama yapamıyor”

Yaman, belediyenin köylerinde ilaçlama yapmadığı için sivrisineklerden dolayı çocuklarının hastalandığını söyleyerek, “Köyümüzde sivrisinek sorunu vardır. Belediye köyümüzde ilaçlama yapmıyor. İlaçlama aracı sadece köyün etrafını ilaçlıyor. ‘Gelin evimizi ilaçlayın’ dediğimizde ‘Yolunuz yok, gelemiyoruz’ diyorlar. Sivrisinek nedeniyle çocuklarımız hastalanıyor. Kimse bize hizmet etmiyor. Bu sorunlarımızı yetkililerin çözmesini bekliyoruz.”

Bir diğer köylü Salim Yaman ise şunları söyledi: "Köyümüzde düzgün bir hizmet yok. Köyümüzün su, altyapı gibi sorunları var. Bu sorunları bilerek çözmüyorlar. Çocuklarımızı 13 kilometre uzaklıkta bulunan köye eğitimlerini görmek için gönderiyoruz. Köyümüzde sağlık ocağı da yok. Köyümüzde su yok. Su kulesini yapan müteahhit işini tamamlamadan gitti. Hatta daha sonra bizden su kulesinde deneme esnasında kullanılan su parası da alındı.”

İLKHA













































HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler