Kozluk'ta çöken sulama kanalı çiftçileri mağdur etti

Kozluk'ta çöken sulama kanalı çiftçileri mağdur etti

Batman’ın Kozluk ilçesinde çöken sulama kanalı, bölgedeki çiftçileri mağdur ederken, köylüler söz konusu sulama kanalının yenilenmesini istiyor.

Batman’ın Kozluk (Hezo) ilçesine bağlı Çayönü (Reşadara) köyünde onlarca çiftçinin su ihtiyacını karşılayan DSİ’ye ait sulama kanalı, bir haftada ikinci defa çöktü. Tarlaları susuz kalan çiftçiler, mağdur olduklarını belirterek, yetkililerden söz konusu kanalın yenilenmesini istiyorlar.

Sulama kanalının 1985 yılında yapıldığını, oldukça eski olan kanalın yenilenmeye ihtiyacı olduğunu dile getiren çiftçiler, bir haftada ikinci kez kanalın çöktüğünü ve susuz kaldıklarını ifade ediyorlar.

Söz konusu kanalın yeniden geniş bir şekilde yapılması ve bölgedeki çiftçiliğin daha da canlandırılması gerektiğini dile getiren Çayönü köy muhtarı Gürgin Kalkan, “1980-1985 yıllarında yapılan sulama kanalı 2 ilçeye hizmet vermektedir. Ama 10 yıldan beridir çiftçilerimiz çiftçilik yapamamaktadırlar. Bunun nedeni, kanalın defalarca çökmesi ve suyunun yetersiz kalmasıdır. Bu kanalın miadını doldurduğunu düşünüyoruz. Bu kanalın genişletilip yeniden yapılması buradaki çiftçiliği daha da canlandıracaktır. Yetkililere sesleniyorum; bu kanalın 15-17 kilometresi benim muhtarlık sınırlarım içinde bulunuyor. Bunun en kısa zamanda yapılmasını istiyoruz. Şu anda Devlet Su İşleri onarımı yapıyor, ama bu onarımlarla bu işin olacağına inanmıyoruz. Bu kanal yeniden yapılsa çiftçilerimize güzel bir hizmet yapılmış olur.” dedi.

“Bu kanaldan çok zarar gördük”

Sulama kanalının çökmesiyle mısır tarlasında büyük bir zarar meydana gelen çiftçilerden Reşat Göze de, sulama kanalından faydalanamadıklarını kaydetti.

Göze, “7 senelik çiftçiyim. Çayönü köyünde arazi kiralayıp bu sulama kanalıyla arazimi ekip biçiyorum. Yalnız bu kanalda beton diye bir şey kalmamış. Bu kanal tadilata alınırsa veya yenilenirse çok memnun oluruz. Çünkü ikide bir patlıyor. Son meydana gelen çökmeyle birlikte çok zararım oldu. DSİ’ye sesleniyorum; bu kanalı yenilerseniz çiftçiler olarak çok memnun oluruz. Kanalda beton yok, su bırakılınca kanal da patlıyor. Aşağıda çiftçi su bekliyor. Bir de kanal dardır. Bu kanalın genişletilmesi lazım. Silvan ve Batman’ın sulama kanalına gidip bakın. Buranın 3 katıdır. Burası genişletilip yenilense, bu sorunlar yaşanmaz. Çiftçiler memnun olur, herkes güzel güzel arazisini sular. Burada 30 bin dönüm arazi var ve ta Yunuslar’a kadar gidiyor bu su. Ama Yunuslar, Gözdoğan ve burası faydalanamıyor. Şu an kanalda su yok. Çiftçiler mağdur durumdadır.” ifadelerini kullandı.

İLKHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.