Kralkızı-Dicle Projesi’nde çalışmalar sürüyor

Kralkızı-Dicle Projesi’nde çalışmalar sürüyor

DSİ Genel Müdürlüğü tarafından yaptırılan ve tamamlanmasıyla Diyarbakır’da toplam bir milyon 150 bin dekar zirai arazi suya kavuşacak olan Kralkızı-Dicle Projesinde çalışmalar devam ediyor.

Orman ve Su İşleri Bakanlığı Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü tarafından yapımı süren Kralkızı-Dicle Projesi’nde çalışmalar devam ediyor. Bazı safhaları tamamlanan projenin tamamının hizmete alınmasıyla Diyarbakır’da toplam bir milyon 150 bin dekar zirai arazi suya kavuşacak.

Proje çerçevesinde Kralkızı ve Dicle barajlarında toplanacak sular ile Diyarbakır’ın merkez, Ergani, Çınar ve Bismil ilçelerine ait arazilerin 474 bin 910 dekarı cazibeli, 686 bin 110 dekarı terfili olmak üzere toplam bir milyon 150 bin dekar alanın sulanması hedefleniyor.

Kralkızı-Dicle Sulamasının geniş bir alanı kapsaması ve yapılacak imalatların büyük hacimli olması sebebiyle proje bölümlere ayrılarak inşa ediliyor. Sulama inşaatları; İsale Kanalı, Cazibe Sulaması 1, 2, 3 ve 4'ncü kısım, terfili sulamalar ise P2, P3, P4, P5 ve P6 olarak bölümlere ayrıldı.

200 bin dekar zirai arazi sulamaya açıldı

Projenin su kaynağını oluşturan Kralkızı ile Dicle barajlarının yanı sıra Dicle Barajı’ndan saniyede 111 metreküp sulama suyunu iletecek olan isale kanalı tamamlandı. Ayrıca enerji sarfiyatı olmadan cazibeli sulama yapılacak birinci kısım ve terfili sulamalardan P2 ile P5 sulamasının sağ ve kısmen sol sahili tamamlandı. Şu ana kadar tamamlanan bu safhalarla 200 bin dekar zirai arazi sulamaya açıldı.

218 kilometrelik dev ana kanalın 197 kilometresi tamamlandı

Kralkızı-Dicle Sulaması'nın bakanlık tarafından inşa edilen dev projelerden biri olduğunu belirten Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, "Proje çok büyük olduğu için kısımlara bölünerek yapımı gerçekleştirilen ve isale kanalı dahil toplam 218 km uzunluğundaki Cazibe Ana kanalının yaklaşık 197 kilometresini tamamladık. Kalan 21 kilometreyi de bu yılsonuna kadar tamamlamayı hedefliyoruz." dedi.

Projenin hız kesmeden inşaatına devam edildiğini ifade eden Prof. Dr. Eroğlu, "140 bin 400 dekar alanın sulayacak Cazibe Sulaması 3'üncü Kısımda yüzde 40, 154 bin 930 dekarı sulayacak 2'nci kısımda yüzde 40, 166 bin 220 dekarı sulayacak 4'ncü kısımda yüzde 31 fiziki gerçekleşme sağladık. Bu bölümleri 2019 yılında tamamlayacağız." diye konuştu

163 bin 930 dekar alanı sulayacak terfili kısımlardan P5 Sol Sulaması kapsamında 45 sir dekar alandaki çalışmaların sürdüğünü kaydeden Eroğlu, "124 bin 700 dekar alanı sulayacak P4 sulaması, 239 bin 690 dekar alanı sulayacak P3 ve 79 bin 960 dekar alanı sulayacak P6 sulamalarına ait proje çalışmalarını tamamladık. P3 ve P4 sulamasının inşaat yapım ihalelerini gerçekleştirdik." dedi.

Türkiye ekonomisine yıllık 402 milyon TL’lik katkı sağlanacak

GAP içinde yer alan Kralkızı-Dicle Projesi kapsamındaki sulama tesislerinin tamamının hizmete alınmasıyla yaklaşık bir milyon 150 bin dekar alanın sulanacağını belirten Eroğlu, "Diyarbakır ve bölge halkı için çok büyük öneme sahip bu proje ile yaklaşık 151 bin kişiye iş imkanı ve ülke ekonomisine yılda 402 milyon TL katkı sağlamayı hedefliyoruz." diyerek sözlerini tamamladı.

İLKHA





Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.