Kumar büyük bir toplumsal tahribata neden oluyor

Kumar büyük bir toplumsal tahribata neden oluyor

Piyango ve yılbaşı kutlamalarının zararlarına dikkat çeken Mardin'in Midyat İlçe Müftüsü Mehmet Şafi Bilik, kumarın büyük bir toplumsal tahribata neden olduğuna dikkat çekerek, kumar gibi kötülüğe götüren yolların kapatılması gerektiğini söyledi.

Devlet eliyle oynatılan başta piyango olmak üzere diğer kumar çeşitleri ve yılbaşı kutlamalarının zararlarına ilişkin İLKHA mikrofonlarına konuşan Midyat İlçe Müftüsü Mehmet Şafi Bilik, STK temsilcileri ve vatandaşlar, kumarın her türlüsünün haram olduğunu hatırlatarak Müslümanların bu tür kötülüklerden uzak durması gerektiğine dikkat çektiler.

Milli Piyango ve yılbaşı kutlamalarının İslam’da yeri olmadığına dikkat çeken Midyat İlçe Müftüsü Mehmet Şafi Bilik, yılbaşının Müslümanlara yakışır bir şekilde kutlanması gerektiğini anlattı.

"Kumar ve kumara götüren yollar da haramdır"Bilik, "Gerek Kur’an-ı Kerim’de ve gerek Peygamber Efendimizin hadislerinde kumar oynamak  tamamen haram olarak belirtilmiş ve  kumarın her türlüsü haramdır. Müslüman’a yakışan Allah’ın (Celle Celalühü) emri, Peygamber'in sünneti ve eğitimi ile haram olan kumardan uzak durulması gerekiyor. Çünkü kumar nice ailelerin dağılmasına, nice ocakların sönmesine, mutsuzluğa neden olduğuna şahit oluyoruz. Kumara götüren yollar da haramdır. Kötülüğe götüren bütün yolların  kapatılması gerekiyor." dedi.

"Kumar büyük bir toplumsal tahribata neden oluyor"

Kumar oynamanın psikolojik bir hastalık olduğunu belirten Müftü Bilik, "Belki ilk seferinde bir şey kazanılır, kazancın üstüne kazanç katmak ister ama daha sonra kaybeder. Kişi, bu kez kaybettiği her şeyi tekrar kazanmak ister. Böylece elindeki tüm malından mülkünden, evinden ocağından hatta çoluk çocuğundan uzak kalır ve kumar büyük bir toplumsal tahribata neden olur." ifadelerini kullandı.

"Emek verilmeden kazanılan parada hayır yoktur "

Din İşleri Yüksek Kurulunun Milli Piyango konusunda fetvasının açık olduğunu ifade eden  Bilik, "Milli Piyango’nun da diğer kumar çeşitleri gibi kumar olduğunu ve bununla muamele etmenin haram olduğunun  fetvası söz konusudur. Nice Milli Piyango kazanan talihliler (!) daha sonraki hayatlarında çok çok sıkıntı çektiklerini hepimiz müşahede ediyoruz. Bu paranın kendisine bir hayır getirmediğine ve yapmak istediği planlamaları, istediği çok şeyi yapamadıklarını görüyoruz. Karşılıksız olan bir parada, emek verilmeden, alın teri dökmeden elde edilen parada hayır yoktur. Kıymeti de bereketi de yoktur." diyerek piyangonun devlet eliyle teşvik edilmemesi gerektiğini vurguladı.

Yılbaşı kutlamalarına da değinen Müftü Bilik, "Günümüzde yapılan ve batı kültürü olan yılbaşı ile ilgili yapılan kutlamalar dinimize, ahlakımıza, kültürümüze ve örfümüze yakışmadığını görüyoruz. Miladi olarak 2018 bitecek 2019’a gireceğiz. Yeni bir yılda insanların yeni temennileri olması gerekiyor. İnsan, başına neler geleceğini bilemediğinden dolayı o geceyi ibadetle geçirmesi, o geceyi kendi kendi örfümüze, âdetimize ve dinimize yakışan bir şekilde geçirmemiz gerekiyor.  Batı kültürü, Hıristiyan kültürü yaşantıyı kendi evimizde, caddelerimizde, bahçelerimizde, şehirlerimizde yaşatmamız bize yakışmıyor." diye konuştu.

"Devlet eliyle olsun kişisel olsun kumar kumardır"

Kumarın zararlarına dikkat çeken emekli imam İsmail Gökalp ise kumar oynayan bir insanın, hem aileden hem toplumdan hem de kendi şahsiyetinden kopuk olduğunu söyledi.

Gökalp, "Sabahlara kadar kumar oynayan gençlerimiz var. Siz bunlardan ne bekleyeceksiniz? Bunlar kendi ailelerine ne verebilir ki insana ve çevreye faydalı olabilirsin. Devlet eliyle olsun kişisel olsun kumar kumardır." diye belirtti.

Yüzde 99’u Müslüman olan Türkiye'de milyonlarca piyango biletinin satılmasını büyük bir tezat olarak gördüklerini ifade eden AGD Midyat Temsilcisi İdris Deniz, halkını korumakla yükümlü devletin halkına kumar oynatmasını anlayamadıklarını söyledi."Devlet helal bir rızık kazanmaları için iş alanları oluşturmalı"

Ömer Arnaslı, isimli vatandaş ise piyangonun resmi bir kumar olduğuna işarete ederek, "Kumar, toplumda tembelliğe sebep olur. İnsanların bedava kazanç elde etmesiyle kendi rızıklarından feragat etmiş olurlar.  Ayrıca insanların, elde edemeyecekleri ümitlerin peşinde koşmasını sağlar. Keşke devlet eliyle kumar teşvik değil devlet eliyle yasaklansaydı. Devletimiz bu bedava kazanç kapıları yerine iş sahaları ya da daha helal bir rızık kazanmaları için iş alanları oluşturmalı." dedi.

Mehmet Zeki Yıldız da yılbaşında kutlama yerine İslam'a uygun çeşitli alternatiflerin yapılması ve ibadetlere ağırlık verilmesi gerektiğini anlattı.

İLKHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.