Kuraklıktan etkilenen çiftçiler desteklenmeli

Kuraklıktan etkilenen çiftçiler desteklenmeli

HÜDA PAR Muş İl Başkanı Mehmet Şirin Çağlayan, su kanallarının eski ve yetersiz olmasının yanı sıra etkili olan kuraklıktan dolayı çiftçilerin verim kaybı yaşadıklarına vurgu yaptı.

Girdi fiyatlarını yüksek olması çiftçileri zor durumda bıraktığına dikkat çeken Çağlayan, kuraklıktan etkilenen çiftçilerin desteklenmesi gerektiğini söyledi.

Suya ulaşmada sıkıntı yaşayan çiftçilere suyu ulaştırma konusunda daha yoğun bir mesai harcanması gerektiğini ifade eden Çağlayan, su kanallarından faydalanamayan çiftçinin, ürününü sulamak için alternatif yollara başvurması üretimdeki maliyeti artırdığının altını çizdi.

Çağlayan, "Bu yıl yaşanan kuraklık nedeniyle çiftçimiz, üreticimiz zor bir süreçten geçmektedir. Girdi fiyatlarının çok fazla olması nedeniyle sıkıntı yaşayan çiftçimizin yaşadığı zorluklar kuraklıkla beraber katlanmıştır. Su kaynakları açısından zengin bir il olmamıza rağmen, 1960’lı yılların başından itibaren yapılmış olan su kanallarının tahrip oluşu ve kullanılamaz durumda olması, çiftçimizin sudan faydalanmasını engellemektedir." dedi.

"Çiftçilerin su sorunu çözüme kavuşturulmalı"

Çiftçisinin su sorununun çözülmesi için yetkililerle iletişime geçtiklerini hatırlatan Çağlayan, "Konuyu değerlendirmek, çiftçimizin yaşadığı sıkıntıları kendileriyle paylaşmak ve yaşanan bu zor süreçte çiftçimize ne şekilde yardımcı olunabileceğini görüşmek üzere DSİ Muş İl Şube Müdürlüğümüz ile Muş Ovası Sulama Birliğimizi ziyaret ettik. Gözlemlediğimiz sorun ve tespitlerimizi kendileriyle paylaştık. Kendileri, mevcut duruma dair yapılan çalışmaları bizimle paylaştılar. Bunun yanı sıra çiftçimizle de görüştük, sıkıntı ve taleplerini dinledik." ifadesini kullandı.

"Süreç çiftçiyi daha zor duruma sürüklüyor"

Sürecin çiftçiyi daha zor duruma sürükleyeceğini belirten Çağlayan, şunları söyledi:

"Süreç, çiftçimizin işinin çok daha zor olacağını, belki altından kalkılamaz bir külfete dönüşeceğini gösteriyor. Şu hâlde her zaman yükümüzü omuzlayan çiftçimizin, emekçimizin yükünü bu zor dönemde paylaşmak ve hafifletmek için harekete geçme zamanıdır diyoruz. Yani üretici desteklenmelidir. Bu destek, çiftçinin borçlarının ertelenmesinin yanı sıra, sulama ücretlerinde kolaylık sağlanması şeklinde olabilir. Suya ulaşmada sıkıntı yaşayan çiftçimize suyu ulaştırma konusunda daha yoğun bir mesai harcanmalı, gerekirse tüm imkânlar seferber edilmelidir. Bu yöndeki taleplerin karşılanmasını sağlamak, birinci derecede Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü ile sulama birliklerinin işidir. Aksi halde çiftçimizin yaşayacağı maddi kayıptan herkesin olumsuz etkileneceği, teflisi zor bir külfete dönüşebileceği malumdur. İhtiyacın hâsıl olduğu her dönemde çiftçimizin, üreticimizin yanında olduk, talep ve sıkıntılarına ortak olmada ve sıkıntılarını dile getirmede elimizden gelen gayreti göstermeye çalıştık. Yine yaşanan bu sıkıntılı dönemde çiftçi ve üreticimize yardımcı olma konusunda elimizden gelen gayreti gösterecek, gereken desteğin sağlanması için saha çalışmalarımız devam edecektir."


Kuraklıktan etkilenen çiftçiler desteklenmeli

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler