Kürdistan Bölgesi Başbakanı Mesrur Barzani: “Kazimi’nin ziyareti önemli bir adım”

Başbakan Barzani, Irak Başbakanı Mustafa Kazimi’nin Kürdistan Bölgesi ziyaretinin, Irak Hükümeti ile Kürdistan Bölgesi Hükümeti arasındaki sorunların çözümü için atılmış önemli bir adım olduğunu belirtti.

Irak Kürdistan Bölgesi Hükümeti Bakanlar Kurulu, Başbakan Mesrur Barzani başkanlığında toplandı.

Toplantının başında 16 Eylül 1969 yılında Baas rejimi tarafından Zaho’nun Surya köyünde gerçekleştirilen katliamda yaşamını yitiren vatandaşları anan Barzani, söz konusu hadisenin büyük bir insanlık suçu olduğunu söyledi.

Irak Başbakanı Mustafa Kazimi’nin Kürdistan Bölgesi ziyaretinin, Irak Hükümeti ile Kürdistan Bölgesi Hükümeti arasındaki sorunların çözümü için önemli bir adım olduğunu kaydeden Barzani, çözümün anayasa temelinde olmasını ve görüşmelerin her iki tarafın yararına olacak şekilde neticelenmesi gerektiğinin altını çizdi.

Kürdistan Bölgesi’nin sorununun sadece bütçe ve Kürdistan Bölgesi’nin mali hakları olmadığını kaydeden Barzani, bütçe ve petrol sorunlarıyla beraber, Kürdistan Bölgesi idaresinde olmayan Kürdistani bölgelerin durumu, Kürdistan Bölgesi ve Peşmerge’nin diğer anayasal hakları gibi sorunların da çözüme kavuşması gerektiğini ifade etti.

Yaşanan krize rağmen Kürdistan Bölgesi’ndeki hizmetin Irak’ın diğer bölgelerindeki hizmetten daha iyi olduğunu vurgulayan Barzani, hükümetin halkın yaşam şartlarının daha iyi seviyelere gelmesine büyük önem verdiğinin altını çizdi.

Toplantıda Başbakan Yardımcısı Kubad Talabani de, Kürdistan Bölgesi müzakere heyetinin son Bağdat ziyaretine dair bilgi verirken, Irak’ın 2021 yılı bütçe tasarısıyla ilgili değerlendirme yapıldı.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.