Kuveyt`te Devrim Esintisi

Kuveyt`te Devrim Esintisi

Kuveyt`te İslami kesimin seçim zaferinin ardından Anayasa Mahkemesi`nin Halk Meclisi`ni feshetmesi sonrası başlayan protesto gösterileri, El-Sabah Hanedanlığını fazlasıyla kaygılandırıyor.

Osman Çelik / Doğruhaber- Kahire
Kuveyt’te önceki hafta sayısı yüz bini geçen muhalifler, önümüzdeki ay yapılacak olan seçimle ilgili kanunda yapılan değişikliği protesto etmek için sokaklara döküldü. Kuveyt Emiri Şeyh Sabah el-Ahmed el-Sabah’ın önümüzdeki ay yapılması beklenen seçimle ilgi kararları halkı meydanlara sevk etmiş, polis ile göstericiler arasında çıkan arbedede 100’den fazla kişi yaralanmış, bir o kadar kişi ise tutuklanmıştı.

İSLAMİ KESİMİN ELİNE GEÇEN HALK MECLİSİ FESHEDİLDİ
Geçtiğimiz Şubat ayında gerçekleşen seçimlerde 50 sandalyesi bulunan Halk Meclisinin büyük çoğunluğu başta Müslüman Kardeşler olmak üzere İslami kesimin eline geçmişti. Fakat bu galibiyet fazla uzun sürmemiş, Haziran ayında Anayasa Mahkemesi tarafından feshedilip hükümet yanlısı kişilere teslim edilmişti.

Emir Sabah ise 1 Aralık’ta yapılması kararlaştırılan seçimlerde parlamentonun İslami kesimlerin eline tekrar geçmemesi için her bir seçmenin 4 yerine sadece bir aday için oy kullanabilmesine dair kararname çıkardı. Bunun üzerine 40 milletvekilinin öncülük ettiği muhalif gruplar seçimleri boykot edeceklerini açıkladılar.

Feshedilen halk meclisinin üyelerinden Ubeyd El-Vesmi, protesto gösterilerinin patlak verdiği gün El-Cezire televizyonuna yaptığı açıklamada ‘son günlerde Kuveyt’in şahit olduğu bu gösterilerin tek sebebinin hükümetin yetkili olmadığı alanlara müdahale edip seçimle ilgili hükümet yanlılarının lehine olacak kararlar vermesi olduğunu’ söyledi.

Hükümet tarafından gelen açıklamalar ise bunun tam aksine olup son günlerde hükümet aleyhine gerçekleşen protesto eylemlerinin Emir’e olan kin ve nefretten kaynaklandığı, İslami kesimin önümüzdeki seçimlerde daha fazla oy oranına sahip olmak için propaganda yaptığı ifade edildi.


HANEDANLIK OLDUKÇA TEDİRGİN
Arap analist ve gazeteciler, hükümet ile muhalifler arasındaki anlaşmazlığın tarafların birbirine karşı ısrarcılığından ötürü uzun süreceğini ifade ediyorlar. İki asrı aşkındır Kuveyt’i ellerinde tutan ‘Sabah hanedanı’, Tunus ile başlayan yeni dalganın, sonlarını getireceği korkusuyla oldukça tedirgin olmuş, bazı reform söylemleriyle bu tehlikeli esintiyi ötelemişti.
Fakat içinde bulunduğumuz bugünlerde hükümet aleyhine düzenlenen protesto gösterileri Sabah hanedanını yeniden kaygılandırmaya başladı. Zira muhaliflerden gelen açıklamalar protesto eylemlerinin şimdikiyle sınırlı kalmayacağı yönünde…

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.