Lahey'de İşkenceci İngilizlere Hesap Sorulacak

Lahey'de İşkenceci İngilizlere Hesap Sorulacak

Lahey'deki Savaş Suçları Mahkemesi, Irak işgali sırasında ABD'nin suçlarına ortak olan İngiltere için soruşturma başlattı.

Irak'ta 2003-2008 yılları arasında bulunan İngiliz askerinin Iraklı mahkumlara işkence ve şiddet uyguladığı gerekçesiyle dönemin İngiltere içişleri ve savunma bakanları hakkında soruşturma başlatıldı.

Yenişafak gazetesinin haberine göre, Merkezi Almanya olan Avrupa Anayasal İnsan Hakları Merkezi (ECCHR) ve İngiltere merkezli Kamu Yararı Avukatları firması, İngiliz makamların Irak'ta işlediği suçlarla ilgili Lahey'deki Savaş Suçları Mahkemesi'ne (UCM) başvurdu. İki kuruluş, kendilerine başvuran Iraklı 400 mahkuma sistematik işkence, aşağılanma ve cinsel tacizde bulunulması nedeniyle dönemin İngiltere Savunma Bakanı Geoff Hoon ile bakan Adam Ingram hakkında 'açık bir soruşturma' başlatılmasını istedi. Iraklı mahkumlara adalet için yıllardır mücadele eden Kamu Yararı avukatlarından Phil Shiner, 'Adaletin İngiltere'de sağlanması için tüm yolları tükettik' dedi.

2 BİN İŞKENCE VAKASI

Iraklı mahkumlar 2008 yılında da aynı başvuruyu yapmıştı fakat UCM soruşturmayı başlatmamıştı. Şimdi ise mahkemenin önünde 250 sayfalık bir rapor olduğu, raporda 85 özel işkence vakasının yaklaşık 2 bin kadar da genel işkence vakasının olduğu ifade ediliyor. İngiltereli yetkililer iddiaları yalanlarken askerlerinin tamamen kanunlar çerçevesinde hareket ettiğini ve herhangi bir işkence veya aşağılama eyleminde bulunmadığını öne sürüyor. İngiliz savunma bakanlığı iddialarla ilgili olarak, Iraklı mahkumlara tecrit uyguladıklarını ancak sistematik işkencenin söz konusu olmadığını ileri sürmüştü. Cenevre Sözleşmesi'ne göre işkence bir savaş suçu olarak kabul ediliyor.

AMERİKALI 10 SUBAYA UYUŞTURUCU SORGUSU

ABD Hava Kuvvetleri mensubu 10 subay hakkında, yasadışı uyuşturucu bulundurmaktan soruşturma açıldı. BBC'nin haberine göre, haklarında soruşturma açılanlar, ABD ve İngiltere'deki üslerde görevli 9 teğmen ve bir yüzbaşı. Haberde, soruşturma adı geçen söz konusu subaylardan 2'sinin, Malmstrom'daki hava üssünde nükleer roket fırlatma kontrolünden sorumlu personel olduğu belirtildi. Soruşturmanın önce California'daki Edwards hava üssünde görevli 2 subay hakkında yapıldığı, sonradan genişletildiği ifade edildi. Soruşturulan subayların görev yaptığı üsler, Malmstrom, Vandenberg, FE Warren, Schreiver ve İngiltere'deki Kraliyet Hava Gücü Lakenheath olarak sıralandı. Malmstrom hava üssünün, 420 nükleer kıtalararası balistik füzeye, Schreiver üssünün de Balistik Füze Savunma Örgütü'ne ev sahipliği yaptığı biliniyor. (Yeni Şafak)

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.