Latin Amerika Chavez'i unutmadı

Latin Amerika Chavez'i unutmadı

Latin Amerika'daki 1 Mayıs kutlamalarına Hugo Chavez damgasını vurdu. Venezuela'nın geçtiğimiz Mart ayında yaşamını yitiren eski devlet başkanı Chavez'in fotoğrafları, Venezuela'da da Küba'da da ellerdeydi.

KÜBA
Başkent Havana'daki Devrim Meydanı, bu yıl da 1 milyonu aşkın Kübalının coşkusuna sahne oldu. Raul Castro Devrim Meydanı'ndan halkı selamladı.
Ellerinde Küba devriminin lideri Fidel Castro, Küba devlet başkanı Raul Castro, Ernesto Che Geuevara ve geçtiğimiz Mart ayında yaşamını yitiren Hugo Chavez'in, üzerinde "en iyi dostumuz" yazılı fotoğrafları vardı. 
Havana'daki törende konuşan devlet başkan yardımcısı Salvador Valdes Mesa ise Chavez'i "unutulmaz komutan" diye andı. Mesa, “Ona özel bir saygı duyuyoruz” dedi.


VENEZUELA
Venezuela'nın başkentinde kutlamaların iki ayrı adresi vardı. Chavez'in, ölümünden önce yeni devlet başkanı olarak işaret ettiği ve seçimlerden galibiyetle çıkan Nicholas Maduro'nun destekçileri ile ABD'nin desteklediği sağcı politikacı Henrique Capriles destekçileri farklı meydanlardaydı.


Maduro yanlısı işçiler yüzde 20'lik asgari ücret artışını ve yeni iş yasasını kutlar ve koşullarda iyileştirme talep ederken Maduro “Şimdi rotamızı belirlemeliyiz. Çünkü bizler demokrasi ve özgürlük istiyoruz” dedi. 


Capriles yanlıları ise hükümetin ücret dağılımını adilane bir biçimdre yapmadığını savunarak "adil ücret" istedi. 
Capriles yanlılarının diğer bir isteği de Maduro'nun zaferle çıktığı 14 Nisan'daki son seçimlerdeki şiddet olaylarını provoke ettiği gerekçesiyle tutuklanan emekli asker Revero'ya özgürlüktü. Meydana gelen olaylarda 8 kişi yaşamını yitirmişti.

ŞİLİ
Şili'deki 1 Mayıs kutlamalarının ana talebi asgari ücrete zamdi. Kutlamalara katılan yaklaşık 1 milyon emekçiye öğrenciler de destek verdi.
 

MEKSİKA
Meksika'nın başkenti Meksiko'da 1 Mayıs kutlamaları polis kordonu altında yapıldı. Polisin çevrelediği Zocalo Meydanı'nda işçiler 1 Mayıs'ı kutlarken, yerel basın tarafından "anarşist" olarak tanımlanan bir grup ile polis arasında çatışma çıktı. Polis kimseyi tutuklamadı. Oaxaca eyaletindeki kutlamalarda ise polis yine anarşist olarak anılan gruplara karşı daha sertti. Eyalette, çatışmalar nedeniyle 25 kişi gözaltına alındı.
 

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.