Lavrov: Öncelikli amacımız Donbass'a özel statü verilmesi

Lavrov: Öncelikli amacımız Donbass'a özel statü verilmesi

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Alman, Fransız ve Ukraynalı mevkidaşlarına, bölgedeki krizin çözümü kapsamındaki öncelikli amaçlarının, Donbass'a Ukrayna sınırları içinde özel statü verilmesi olduğunu belirtti.

Rusya, Ukrayna, Almanya ve Fransa'dan oluşan Normandiya Dörtlüsü'nün dışişleri bakanları, Ukrayna'nın güneydoğu bölgesindeki son durumu ele aldı.

Lavrov, "Minsk anlaşmalarının ana hükmünün, Donbass'a Ukrayna topraklarında özel statü verilmesi olduğunu anımsattık. Bu, çözümün hem amacını hem de temelini oluşturuyor" ifadelerine yer verdi.

Rusya Dışişleri Bakanı, Donbass'ın özel statüsü hakkındaki kanunu yürürlüğe koyma prosedürünü belirleyen Steinmemier Formülü'nün yerine getirilmesinin çözüme katkı sağlayacağını belirtti.

Steinmeier formülü nedir?

'Steinmeier formülü', Donbass'taki Donetsk ve Lugansk bölgelerinin özel statüsü hakkındaki Ukrayna yasasının yürürlüğe girme prosedürünü belirliyor.

Bu belgeye göre yasa, Ukrayna Anayasası ve mevzuatına uygun olarak yapılması gereken Donbass'taki erken yerel seçimlerde sandıkların kapanmasının ardından yerel saat 20.00 itibarıyla geçici olarak yürürlüğe girecek.

Yasa, Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) Demokratik Kurumlar ve İnsan Hakları Bürosu'nun seçimlerin Ukrayna mevzuatına ve AGİT normlarına uygun yapıldığına dair raporunun yayınlanmasının ardından kalıcı olarak yürürlüğe girecek.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.