Leyla Aydemir davası İstinaf Mahkemesi'ne taşınıyor

Leyla Aydemir davası İstinaf Mahkemesi'ne taşınıyor

4 yaşındaki Leyla Aydemir'in kaybolduktan 18 gün sonra cansız bedeninin bulunmasıyla ilgili biri tutuklu 7 sanıklı davanın bugünkü duruşmasında mahkeme heyeti karar verdi.

Ağrı Adliyesinde görülen davada, tutuklu sanık Yusuf Aydemir'e cinayet suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verildi.

Daha önce sürdürülen davada hile ve cebir kullanarak çocuğu hürriyetinden yoksun bırakma suçundan 4 yıl hapis cezası verilen Yusuf Aydemir'e iyi hal indirimi uygulanmadı. Mahkeme heyeti tutuksuz sanıkların ise delil yetersizliğinden beraatine karar verdi.

Yusuf Aydemir'in yakınları karara tepki gösterdi. Mahkeme salonunda Aydemir'n bazı yakınları göz yaşlarına hâkim olamadı.

Yusuf Aydemir'in ağırlaştırılmış ömür boyu hapis cezası aldığını duyan eşi Fatma Aydemir, fenalaştı. Yakınlarının desteğiyle adliye dışına çıkarılan Fatma Aydemir, ambulansta tedaviyi kabul etmedi. Sanık Aydemir'in yakınları ise adliye önünde gazeteci, polis ve UCİM üyelerine tepki gösterdi. Polis ekipleri, Aydemir'in yakınlarını adliye önünden güçlükle uzaklaştırdı.

"Biz bugün adaletin tecellisini göremedik"

Karardan sonra Ağrı Adliyesi bahçesinde açıklama yapan Saadet Öğretmen Çocuk İstismarı ile Mücadele Derneği (UCİM) Genel Başkanı Saadet Özkan, "Bugün Leyla Aydemir için buradaydık. Sadece anne ve süt diyen bir çocuğu canice katlettiler. Yusuf Aydemir, bugün ağırlaştırılmış müebbet aldı. Fakat Besim Dursun, Hatun Dursun, Mehmet Ali Aydemir, Musa Aydemir, Yıldırım Artam ve Ayşe Artam iş birliği içindeydiler. Biz bugün adaletin tecellisini göremedik. Çocuğu katleden bu vicdansızlar bugün beraat etti. Fakat biz İstinaf sürecinde şikayetimizi yerine getireceğiz. Katile yardımcı olanlarında cezalandırılmasını istiyoruz. Leyla için adalet tam olarak yerini bulmadı." dedi.

"İstinaf Mahkemesi var orada bütün mücadelemizi sürdüreceğiz"

UCİM Genel Başkan Yardımcısı Yücel Ceylan ise, "Tarihin en ciddi dosyası en ciddiyetsiz bir şekilde kapatılmaya çalışıldı. Tabi İstinaf Mahkemesi var orada bütün mücadelemizi sürdüreceğiz. 'Kol kırılır yen içinde kalır' dediler, biz kalmasın dedik. Bugün verilen ceza bizi hiç tatmin etmedi. Kamuoyunun vicdanını da tatmin etmedi. Bu cinayeti bir kişinin işemesi mümkün değil. Burada bütün gerçekler ortaya çıkacak." ifadelerini kullandı.

"Leyla Aydemir davasında ne yazık ki hayal kırıklığına uğramış bulunmaktayız"

Leyla Aydemir'in ailesinin avukatı Erdoğan Tunç ise şunları söyledi:

"Türkiye yargı tarihinin en önemli dosyası olan Leyla Aydemir davasında ne yazık ki hayal kırıklığına uğramış bulunmaktayız. Defalarca eksik soruşturma yürütüldüğünü soruşturmanın ve kovuşturulmanın genişletilmesi gerektiğini, tanıklar hakkında yeterli düzeyde HTS kayıtlarına ve telefon dinlemelerine bakılması gerektiğini söyledik. Mahkeme heyeti tamamen ciddiyetsiz bir biçimde, olayı kapatırcasına sanıklardan sadece bir kişiye ceza verdi, diğerleri beraat etti. Şunu soruyoruz, madem bunlar beraat etti, madem bunlar suçsuz o zaman kim bu Leyla'nın katili, kimler yaptı, neden bu ortaya çıkmadı? Yargılamanın ileriki aşamasında İstinaf'ta, Yargıtay'da gerekli işlemleri yapacağımızı, gerekirse Avrupa İnsan Hakları Mahkemesine gideceğimizi kamuoyunun bilgisine arz ederiz."

Ağrı Barosu adına davayı takip eden Avukat Ömer Fidan, "Ne yazık ki etkin bir soruşturma neticesinde etkin bir kovuşturma yürütülemedi. Yürütülemediği içinde bugün bu sonuçla karşılaşmış olduk. Ama bu burada kalmayacak, yani Leyla'nın kanı yerde kalmayacak. O can acısı burada kalmayacak." ifadelerini kullandı.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.