Lübnan Başbakanı Mustafa Edib istifa etti

Lübnan Başbakanı Mustafa Edib istifa etti

Lübnan'da Cumhurbaşkanı Mişel Avn tarafından hükümeti kurmakla görevlendirilen Başbakan Mustafa Edib istifa etti.

4 Ağustos'taki Beyrut Limanı patlaması sonrası ülkede siyasi ve ekonomik krizin derinleşmesi nedeniyle eski kabine istifa etmiş, Cumhurbaşkanı Avn, yeni hükümeti kurması için Mustafa Edib'i görevlendirmişti.

Edib, ülkedeki rakip siyasi güçler tarafından onaylanmış bir hükümet kurmak için uzun süredir müzakereler yürütüyordu.

Mustafa Edib kimdir?

Mustafa Edib, 2000 yılında Lübnan Üniversitesinde akademisyen olarak göreve başladı.

2000 yılında eski Başbakan Necib Mikati'nin danışmanı oldu ve bu görevi, diplomatik temsilci olarak atandığı 2013 yılına kadar sürdürdü.

Lübnan ve Fransa'daki çeşitli üniversitelerde uluslararası hukuk alanında akademisyenlik yapan Edib, 18 Temmuz 2013'ten beri Lübnan'ın Berlin Büyükelçisi olarak görev yapıyordu.

Ülkenin kuzeyindeki Trablusşam kentinde Sünni bir ailenin çocuğu olarak 1972 yılında dünyaya gelen Mustafa Edib, İtalyan bir kadınla evli ve 5 çocuk babasıdır.

Beyrut Limanı'nda neler yaşanmıştı?

Beyrut Limanı'nda 4 Ağustos'ta patlayıcı maddelerin bulunduğu depoda önce yangın çıkmış ardından güçlü bir patlama meydana gelmişti.

Cumhurbaşkanı Avn, patlamaya 6 yıldır limandaki bir depoda tutulan 2 bin 750 ton amonyum nitratın yol açtığını söylemişti.

Patlamada 182 kişinin hayatını kaybettiği, yaklaşık 6 bin kişinin yaralandığı ve onlarca kişinin kayıp olduğu açıklanmıştı.

Başbakan Hassan Diyab da protestoların üçüncü günü 10 Ağustos'ta Hükümet Sarayı'nda düzenlediği basın toplantısında, "Beyrut Limanı'ndaki patlamayı devlet yönetiminde kök salmış yolsuzluğun sonucu" değerlendirmesinde bulunarak istifasını duyurmuştu.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.