Malatya Valisi Baruş: "Önümüzdeki 15 günlük süreç ilimiz açısından çok kritik"

Malatya Valisi Baruş: "Önümüzdeki 15 günlük süreç ilimiz açısından çok kritik"

Covid-19 denetimlerine katılan Vali Aydın Baruş, karantina uygulamasına uymayan vatandaşları yurda yerleştireceklerini ve masrafı da kendilerinden tahsil edeceklerini belirtti.

İçişleri Bakanlığı'nın Covid-19 salgını nedeniyle "Sağlık için, hepimiz için" sloganı ile 81 ilde başlattığı denetimler, ülke genelinde olduğu gibi Malatya'da da yapılmaya devam ediliyor.

Bu kapsamda kent merkezindeki denetimlere katılan Vali Baruş, esnaf ve vatandaşları kurallara uymaları noktasında bilgilendirmelerde bulundu. Malatya açısından önümüzdeki 15 günlük sürecin çok kritik olduğuna dikkat çeken Vali Baruş, vatandaşların özellikle maske, sosyal mesafe ve hijyene daha çok önem vermeleri gerektiğini belirtti.

Testleri pozitif çıkan vatandaşların karantinaya uymadıkları yönünde tespitlerin olduğunu, kendilerine idari para cezası verilerek, haklarında Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulunduklarına vurgu yapan Baruş, kurallara uymamakta ısrar edenleri yurtlarda zorunlu karantinaya alacaklarını, karantina koşullarında kendileri için sarf edilen masrafları da kendilerinden tahsil edeceklerine dikkat çekti.

 

“Hem vaka sayısı hem hastanelerde hasta sayısı artıyor”

Vali Baruş, “İçişleri Bakanlığımızın talimatı ile 81 ilimizde yapılan Coronavirus çalışmalarını denetimini yapmak üzere esnafımızı işyerlerimizi dolaşıyoruz. İş yerlerimizin Bilim Kurulu tarafından konulan ölçütlere uygun faaliyet gösterip göstermediğini denetliyoruz. Hijyen konusunda esnafımızdan titizlik göstermelerini rica ediyoruz. Çünkü hastalığın yaylımına baktığınız zaman ana kaynağının kişilerarası temas olduğunu görüyoruz. Bu insanlar arası teması mümkün olduğunca azaltmamız lazım. Yoksa hasta olan kişilerden veya hasta olduğunun farkında olmadan bu sosyal mekânları kullanan kişilerden bu hastalığın başka insanlara yayılma ihtimali var. Son zamanlarda ilimizde hastalığın yaygın bir yayılımı var. Artış ivmesi azaldı ama hala vaka sayılarında artış devam ediyor. Hastanelerimizde yatan vatandaş sayılarımız da artıyor. Dolayısıyla mücadelede sağlık görevlilerimizin yanında olmamız için bu mücadeleye tüm vatandaşlarımızın katılması gerekiyor.” dedi.

“Önümüzdeki 15 günlük süreç ilimiz açısından çok kritik! Vaka sayılarını düşürmemiz için tüm vatandaşlarımızdan aynı hassasiyeti göstermelerini bekliyoruz”

Tüm sağlık çalışanlarının salgının başlangıcından beri fedakârca çalıştıklarını hatırlatan Baruş, “Bunu ifade etmek isterim. Gerçekten yoruldular. Sağlık görevlileri tüm vatandaşlarımızdan şunu bekliyorlar. Lütfen kurallara uyun. Siz kurallara uyumazsanız, hem bizim işimizi yoğunlaştırırsınız. Hem de hastaneye düşen insanlarımızla gerekli bir şekilde ilgi gösteremememize sebep olursunuz. Bu uyarıyı yapıyorlar. Çünkü hasta sayısı arttıkça mevcut personel ile çalışıyorlar. Personelimizin hastalarla tek tek ilgilenmesi gerekiyor. Bunu da Hasta yoğunluğu arttığı müddetçe daha verimli bir şekilde yapamıyorlar. Onun için tekrar vatandaşlarımıza buradan sesleniyorum. Önümüzdeki 15 günlük süreç çok kritik ilimiz açısından. Vaka sayılarını düşürmemiz için tüm vatandaşlarımızdan aynı hassasiyeti göstermelerini bekliyoruz.  Kesinlikle üç temel kural olan maske, mesafe ve temizlik koşullarına uyusunlar. Bu kadar basit olan ilkelere uyulduğu takdirde bu hastalığın yayılım hızını azaltıyor.” diye belirtti.

“Kurallara uyulmaması nedeniyle 4 binin üzerinde ceza yazıldı. Bu cezalar mutlaka tahsil edilecek”

Maskenin evlerin içerisi haricinde tüm yerlerde zorunlu haline geldiğini hatırlatan Baruş, “Herkes buna uyarsa, maskesini sokağa adım attığında takarsa, açık Mekân kapalı mekân fark etmiyor. Artık bütün Kapalı mekânlar da açık mekânlarda da yollarda Sokaklarda caddelerde maske takma mecburiyeti var. Denetimde görevli arkadaşlarımız maskesiz birini gördüğü zaman mutlaka ceza uyguluyorlar ve bu cezaların tahsilatına da başlandı. Vatandaşlarımızın bundan şüphesi olmasın. Yani vatandaşların bu cezalar tahsil edilmez gibi bir düşüncesi var.  Kesinlikle öyle değil. Bu cezalar mutlaka tahsil edilecek. İlimizde de şu anda maske, sosyal mesafe kurallarına uyulmaması nedeniyle 4 binin üzerinde ceza yazıldı. Bu cezaların yazılmasından hoşlanmıyoruz. Vatandaşımızla da karşı karşıya gelmek de istemiyoruz. Ancak kurallarına uyulmadığı takdirde bu hastalığı ne kadar tehlikeli bir şekilde yayıldığını da söylemek istiyoruz.” diye dikkat çekti.

“Karantina uygulamasına uymayanları yurtlarda zorunlu karantinaya alınacak ve kendileri için yapılan masraf kendilerinden tahsil edilecek”

Test sonuçları pozitif çıkan bazı vatandaşların karantina uygulamasına uymadıkları yönünde iddiaların olduğu yönündeki soruya ise Baruş, bu konuda bazı tespitlerimiz var. Onlara idari para cezası vererek, Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulunuyoruz. Benim kesin talimazın, Kaymakamlarımıza, denetimde görevli arkadaşlarımıza, bu tür ihlaller yapanları devamlı kontrol edeceksiniz ve kurallara uymamakta ısrar ediyorlarsa şu anda kredi yurtlardan yurt tahsisi ile ilgili görüşmelerimiz var. İlimizde valiliğimize tahsisi edilen yurtlarda bunları zorunlu karantinaya alacağız.Yani bu koşullara uymayanlar varsa bunları zorunlu olarak karantinaya tabi tutacağız. Aynı zamanda da bu Karantina koşullarında kendileri için sarf ettiğimiz masrafları da kendilerinden tahsil edeceğiz. Çünkü bu uygulamaları yapmazsak, bazı insanların bunları suistimal edecek. Tüm kesimlerinin sağlığını tehlikeye atmalarına göz yumamayız.” diye konuştu.

İLKHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.