Malatya'da 24. Malatya Kayısı Festivali yapılacak

Malatya'da 24. Malatya Kayısı Festivali yapılacak

​Malatya'da 16-17 Temmuz 2021 tarihleri arasında her yıl geleneksel olarak düzenlenen kayısı festivali yapılacak.

Düzenlenecek kayısı festivali ile ilgili ulusal ve yerel basın temsilcileriyle bir araya gelen Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan, Coronavirus salgını nedeniyle geçen yıl kayısı festivalini düzenleyemediklerini anımsattı.

Gürkan, 2 gün sürecek festivalde, fotoğraf sergisi, bisiklet yarışı, kayısı yarışması ve kortej yürüyüşü gibi etkinliklerin düzenleyeceğini söyledi.

Gürkan, "Bilindiği gibi kayısı Malatya ile özdeşleşmiştir. 1973 yılından itibaren kayısı ile ilgili sosyal kültürel sanatsal etkinlikler; kayısının tanıtılması, pazarlanması, daha değerli addedilmesi noktasında Malatya'mızın sivil toplum örgütleri nezdinde olsun, belediyeler nezdinde olsun veyahut da kanaat ve yerel önderler nezdinde olsun bu çalışmalar hep devam etti. Geçtiğimiz yıl pandemi kısıtlamalarından dolayı yapamadık. Bu yıl da yine festivalimizi buruk da olsa 2 gün kutlayacak vaziyette tertipledik. Kayısımız Avrupa coğrafi işaret almış ürünlerden biridir. Buna rağmen kayısımızın tanıtımı noktasında, Malatya'ya sağlamış olduğu katma değer noktasında ve üreticinin cebine giren parasal anlamdaki değer noktasında baktığımız zaman kayısı hak ettiği yerde değildir." dedi.

Festivalin düzenlenme amacına dikkat çeken Gürkan, "Biz festivalleri değerlendirirken; festivalin anlamı, karşılığı şenlik anlamındadır. Biz kayısı şenlikleri yapacağız. Festivalin diğer tarifine gelince; yöresel anlamdaki değerlerin kamuoyuna tanıtılması ve varlığının devam ettirilmesi noktasında o yörenin insanlarının zamanı gelince coşku ve sevinç içerisinde idrak ettikleri günlere biz festival diyoruz. Dolayısıyla Malatya Kayısı Festivali de bu değerli günlerden bir tanesidir." ifadelerini kullandı.

"Malatya hepimizin ortak paydasıdır, hepimizin ortak geleceğidir. Geçmişte yapılan kayısı şenlikleri şehre bir hareketlilik getirirdi." Diyen Gürkan daha sonra şöyle konuştu:

Bu dönem yetiştiremedik ama önümüzdeki dönem şenliklerin bir aile bütünlüğü içerisinde değerlendirilmesi lazım. Biz bunu Malatya adına yapıyorsak ve coğrafi işaret bazında değerlendirdiğimizde Baskil'i, Gölbaşı'nı ve Elbistan'ı coğrafi işaret kapsamı içerisinde değerlendiriyorsak bu coğrafi bölge içerisinde kayısı etkinliklerini ve şenliklerini yapmak gibi bir sorumluluğumuz var. Önümüzdeki süreçte Malatya'nın bütün ilçelerinin ve dediğim hinterland içerisindeki Elbistan, Gölbaşı ve Baskil bölgeleri dahil olmak üzere Malatya'nın bu kayısı şenliklerine iştirak etmesi noktasında onların katılımı noktasında gerekli çalışmalar yapılmalıdır.

24. Malatya Kayısı Festivali'nin temel amacı toplumsal barışın; toplumsal paylaşmanın, dayanışmanın ve birlik beraberliğin bir payda altında toplanıp ileri hedefe kilitlenmesi amacına matuftur. Bu, Malatya ailesinin şenliğidir. Malatya ailesine mensup olan, sadece bu coğrafya sınırları içerisinde değil başka coğrafyalarda olup Malatyalı olanlar ve başka coğrafyalarda olup da Malatya'ya gönül veren herkes de Malatya kimliğine haizdir. Dolayısıyla bu kimlikte herkesi bu şenliklere davet etme noktasında, etkinliklere katılımının sağlanması noktasında üzerine düşen sorumluluk ve yükümlülüğü bir Malatyalı olarak yapmak gibi bir mecburiyetimiz vardır.

Gürkan son olarak, "Festivalin, sadece kayısı ile ilgili bir ürün formatı içerisinde değil de Malatya'yı bütüncül olarak değerlendirebilecek bir kimlik formatı içerisinde olmasından yanayız. Kayısının tabi ki yaş kayısı, ambalaj gibi çeşitli yarışma etkinlikleri yapılacak ancak onun da ötesinde kültür ve sanat anlamında; sempozyum, konferans, panel gibi kayısının tanıtılması noktasında bütün arkadaşlarımız ellerinden gelen gayreti ve çabayı gösterecek. Bu düşüncelerle gerçekleştireceğimiz 24. Kayısı Festivalimizin şehrimize ve ülkemize hayırlar getirmesini temenni ediyor, tüm hemşehrilerimizi festival etkinliklerimize coşkulu bir katılım gerçekleştirecek şekilde bekliyorum." dedi.


Malatya'da 24. Malatya Kayısı Festivali yapılacak

Malatya'da 24. Malatya Kayısı Festivali yapılacak

Malatya'da 24. Malatya Kayısı Festivali yapılacak

Malatya'da 24. Malatya Kayısı Festivali yapılacak

Malatya'da 24. Malatya Kayısı Festivali yapılacak

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.