Malatya’da Corona virüse karşı yeni tedbirler alındı

Malatya’da Corona virüse karşı yeni tedbirler alındı

Vali Aydın Baruş başkanlığında toplanan İl Hıfzıssıhha Kurulu, virüs salgınının önlenmesine yönelik önemli kararlar aldı.

Corona virüs salgını Türkiye’ye gün geçtikte etkisini artırmasıyla, tedbir ve önlemler daha çok sıklaşıyor. Kentte yapılan dezenfekte çalışmaları sürürken, sosyal ve kültürel tüm etkinlikler iptal edildi, hayvan pazarı kapatıldı.

Malatya Valisi Aydın Baruş başkanlığında toplanan İl Hıfzıssıhha Kurulu, bir dizi kararlar aldı.

Konuyla ilgili Valilikten yapılan açıklamada, “Çin'in Wuhan kentinde başlayan Corona virüs (Covid-19) salgını, birçok ülkede hızla yayılım göstererek tüm dünyayı tehdit etmeye devam ediyor. Dünya Sağlık Örgütü tarafından pandemi olarak nitelendirilen bu salgından,  ilimizdeki vatandaşlarımızı korumak ve salgının yayılmasını engellemek için birçok tedbire başvurulmaktadır. Bu tedbirlere ilave olarak yurtdışından dönen vatandaşlarımızın 14 günlük gözlem ve izleme kapsamına alınarak takip edilmesi önem arz etmektedir.” denildi.

Alınan tedbirler şu şekilde sıralandı:

1- Planlı olarak yurtdışından getirilen vatandaşlarımız İl Sağlık Müdürlüğü ve Gençlik ve Spor İl Müdürlüğünce belirlenen Kredi Yurtlar Kurumuna ait yurtlarda 14 gün süreyle gözlem ve izlemeye alınacaktır.

· Vali Yardımcısı koordinasyonundaki sekretarya ve yönlendirme işlemleri İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü tarafından sağlanacaktır.

· Bu yurtların her türlü temizlik hizmetleri ve buna ait lojistik İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü tarafından (gerekirse hizmet alımı) gerçekleştirilecektir.

· Konaklayanların beslenme dışındaki temel ihtiyaçları İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü tarafından temin edilecektir.

· Konaklayanların beslenme ve buna ait ihtiyaçları ile kantin hizmetleri Kızılay Malatya Şubesi tarafından karşılanacaktır.

· Gençlik ve Spor İl Müdürlüğünün yurtlardaki personel ve ekipleri gözlem ve izleme süresince görev yapmaya devam edecekler, mevcut ödeneklerinden ihtiyaç olan malzemeleri karşılamaya devam edeceklerdir.

· İl Sağlık Müdürlüğü tarafından başhekim görevi yapacak bir sağlık yöneticisi, yeteri kadar doktor ve sağlık personeli, ayrıca yurtlarda görevli personelin eğitimi ve lojistiğinden sorumlu bir UMKE ekibi görevlendirilecektir. Her türlü sağlık lojistiği ve görevli personele eğitim bu ekip tarafından sağlanacaktır.

· Hiçbir resmi görevli dışında unvanı ve görevine bakılmaksızın konaklayan kişiler ile dışardan bir görüşme gerçekleştirilmeyecek ve ziyaretçi kabul edilmeyecektir. Bu konuda sıfır temas sağlanacaktır. Lojistik destek sağlayan görevli kişiler gerekli sağlık ve hijyen şartlarına uymak kaydı ile kontrollü bir şekilde alınabilecektir.

· Gerekli güvenlik önlemleri görevli Vali Yardımcısının gözetiminde yeteri kadar güvenlik/kolluk personeli ile sağlanacak, bu konuda personel kendisine verilen görevi en iyi şekilde yerine getirecektir.

· İl Sağlık Müdürlüğü tarafından görevlendirilen personelin lojistikleri temin edilecek, ayrıca konaklayan vatandaşların periyodik sağlık taramaları gerçekleştirilecektir.

· Konaklayan vatandaşlarımıza yönelik gerçekleştirilecek hizmetin; en hızlı, kaliteli ve memnuniyet verecek şekilde yapılması sağlanacaktır.

· Konaklayan vatandaşlarımıza yönelik olarak moral ve sosyal destek ayrıca rehberlik desteği Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğünün koordinesinde Kızılay ve İl Müftülüğünün destekleri ile sağlanacaktır.

2- Umuma Açık İstirahat ve Eğlence Yerleri olarak faaliyet yürüten ve vatandaşlarımızın çok yakın bir mesafede bir arada bulunarak hastalığın bulaşma riskini arttıracağı değerlendirilen; Tiyatro, Sinema, Gösteri Merkezi, Konser Salonu, Nişan/Düğün Salonu, Çalgılı/Müzikli Lokanta/Kafe, Gazino, Birahane, Taverna,  Kahvehane, Kıraathane, Kafeterya, Kır Bahçesi, Nargile Salonu, Nargile Kafe, İnternet Salonu, İnternet Kafe, her türlü Oyun Salonları (Atari, Playstation vb.), her türlü kapalı Çocuk Oyun Alanları (AVM ve Lokanta içindekiler dâhil),  Çay Bahçesi, Dernek Lokalleri, Lunapark,  Yüzme Havuzu, Hamam, Sauna, Kaplıca, Masaj Salonu, SPA ve Spor Merkezlerinin faaliyetleri geçici bir süreliğine 16.03.2020 Pazartesi saat 24:00 itibariyle durdurulacaktır.

3- Sivil toplum kuruluşlarının (dernek, vakıf) genel kurulları ve sivil toplum kuruluşlarının eğitimler dâhil insanları toplu olarak bir araya getiren her türlü toplantı ve faaliyetleri (icrai zorunluluk gerektiren yönetim faaliyetleri hâriç) 16.03.2020 Pazartesi saat 24.00 itibariyle geçici olarak ertelenmiştir.

4-Toplu olarak vatandaşlarımızın bir arada bulunduğu ‘Taziye Evleri’nin faaliyetleri 16.03.2020 Pazartesi saat 24.00 itibariyle durdurulacaktır.

Yukarıda belirtilen tedbirlere ilişkin mülki amirler tarafından il/ilçe belediyeleri ile işbirliği içinde 1593 sayılı Umumi Hıfzıssıhha Kanunu hükümleri çerçevesinde gerekli çalışmaların/tedbirlerin ivedilikle planlanması/uygulanması ve kolluk birimleri tarafından konunun takip edilerek uygulamada herhangi bir aksaklığa meydan verilmemesi için gerekli hassasiyet gösterilecektir.

İlimiz içerisinde bulunan yapı kooperatifi ve üst kuruluşlarının olağan ve olağanüstü genel kurul toplantılarının alınan risklerin bertaraf edilmesi ve ortaya çıkacak zararların önüne geçilmesi amacıyla, Nisan ayı sonuna kadar ertelenmesinin uygun olduğuna toplantıya katılanların oy birliği ile karar verilmiştir.

İlimizde vatandaşlarımızın toplu olarak bulundukları veya bulunabilecekleri oto pazarının faaliyetlerinin geçici bir süreliğine durdurulmasına,

İlimiz mülki sınırları içerisinde bulunan vatandaşlarımız ya da yabancı uyruklu kişilerden; son 14 günde yurt dışından gelenler ile bunlarla aynı çatı altında ikamet eden veya her ne şekilde olursa olsun temas nedeniyle Corona virüs (Covid-19) bulaşma veya taşıma şüphesi altında olanların İl Sağlık Müdürlüğü ve kolluk kuvvetleri görevlileri aracılığı ile 14 gün süreyle evlerinden ya da ikamet ettikleri yerlerden ayrılmamaları yönünde ikaz edilmeleri,  ayrıldığı tespit edilenlere 1593 sayılı Umumi Hıfzıssıhha Kanununun 282. maddesi ve 5326 sayılı Kabahatler Kanununun 32. maddesinin uygulanması, ikinci kontrolde de evlerinde ya da ikametlerinde olmadıkları tespit edilenlerin ise İl Sağlık Müdürlüğü tarafından belirlenen sağlık kuruluşlarında en çok 14 gün süreyle gözlem altına alınmalarına, toplantıya katılanların oy birliği ile karar verilmiştir.”

İLKHA


Malatya’da Corona virüse karşı yeni tedbirler alındı

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler