Malatya’da “Eğitimde Kolektif Etki Çalıştayı” düzenlendi

Malatya’da “Eğitimde Kolektif Etki Çalıştayı” düzenlendi

Millî Eğitim Bakanlığı Mesleki Eğitim Genel Müdürlüğü İş Yeri Tabanlı Mesleki Eğitim Daire Başkanı Süleyman Akgül, mesleki ve teknik eğitimin öneminin salgın döneminde daha çok ortaya çıktığına dikkat çekti.

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği ve Millî Eğitim Bakanlığının imzaladıkları iş birliği protokolü çerçevesinde Malatya İl Milli Eğitim Müdürlüğü ile Malatya Ticaret ve Sanayi Odası tarafından “Mesleki Eğitimde Kolektif Etki Çalıştayı” düzenlendi.

Çalıştay Paneli öncesi konuşan Millî Eğitim Bakanlığı Mesleki Eğitim Genel Müdürlüğü İş Yeri Tabanlı Mesleki Eğitim Daire Başkanı Süleyman Akgül, bu tür toplantılara çok önem verdiklerini belirterek şöyle devam etti:

“Çünkü bu toplantılarda 2023 eğitim vizyonumuzda belirlenmiş olan hedef ve eylemlerde yaptığımız çalışmaların altyapıları ve onlara yön veren çalışmalar çıkıyor. Bu çalışmalar neticesinde geldiğimiz noktada gerçekten de Covid-19 döneminde de bunu gördük. Mesleki ve teknik eğitim de bir paradigma değişikliği oldu. Bu mesleki ve teknik eğitimi öneminin ortaya çıktığı bir geçiş süreci oldu. Bir kriz döneminde meslek liselerimizin bir refleks göstererek neler başarabileceğini, maske üretiminden tutun birçok malzeme üretimini gördük. Bu kapsamda eğitim öğretim istihdam ilişkisini güçlendirmek amacıyla meslek ve teknik eğitimde bölgesel ihtiyaçlar kapsamında belli illerimizde AR-GE okulları belirledik ve bu okullarımızda sektörle iş birliğinde üniversite iş birliğinde o bölgedeki istihdam artırıcı önlemleri geliştirmeyi hedefledik.”

Mesleki eğitim de başlatılan “1000 okul” projesini de anımsatan Akgül, Bakanlık olarak Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği ile imzalamış oldukları protokol kapsamında 81 ilde 81 meslek lisesini belirlediklerini ve sayının daha da arttığına dikkat çekti.

Akgül, “Bugün burada ana başlık konumuz genel anlamda mesleki ve teknik eğitim. Meslek liselerimizin önemi ve nasıl geliştireceğimiz ile ilgili panelimizde masaya yatıracağız ve buradan çıkacak rapora göre çalışmalarımıza devam edeceğiz. Bu çalışmanın Malatya özelinde bölgede eve tüm Türkiye genelindeki mesleki ve teknik eğitim camiamıza hayırlı ve uğurlu olmasını temenni ediyorum.” dedi.

İl Milli Eğitim Müdürü Battal Kanbay ise “İlimizde 44 mesleki eğitim ve teknik lisesi, 469 derslik bulunmaktadır. Meslek liselerimizde toplam 12 bin 383 öğrencimiz okumakta, 920 meslek öğretmenimiz görev yapmaktadır. Özellikle bu alandaki öğrencilerimize daha nitelikli bir eğitim ortamı sağlamak, meslek alanlarında verimi artırmak ve alan güncellemeleri yapmak konusunda bu çalıştay verilerinden, rapor ve çıktılarından yararlanacağız. İstihdam ve finans gibi konularda paydaş ve sektörle iş birliğimizi geliştireceğiz.” diye belirtti.

Bu çalıştay aracılığıyla akademi dünyasından hocaları, iş insanlarını ve mesleki eğitim veren alan öğretmenlerini ve uzmanları bir araya getirdiklerini kaydeden Kanbay, “Böylece bir yandan mesleki değişimin yönü, yeni mesleklerin neler olabileceği tartışılırken; öte yandan iş dünyasının temel ihtiyaçları ve insan kaynaklarına olan talebini de görme şansımız olacak. Aynı zamanda mesleki eğitimde yeni birtakım parametreler gündeme gelecektir; öyle anlaşılıyor ki dünyada ve ülkemizde gerek eğitim alanında gerekse mesleki eğitim alanında büyük değişikliklerin arifesindeyiz.” İfadelerini kullandı.

Sanayi ve Ticaret Odası Başkan Vekili Celal Abbas Karaduman da “2019 yılında sahadan gelen taleplere kayıtsız kalamayan Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği ve Millî Eğitim Bakanlığının yapmış olduğu 81 il 81 meslek lisesi protokolü ile mesleki eğitime verilen değerin arttırılması ara değil, aranan insan kaynağı nitelikleri belirlemek için start vererek başlatmış bulunuyor. 2 yıldır değerli paydaşımız Malatya İl Milli Eğitim müdürlüğüyle yaptığımız sayısız toplantılarla, sonunda proje okulumuz Yunus Emre Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesiyle çözüm üretmeye çalıştık. 81 ilde proje okullarında uygulanan çalışmalarda Malatya Ticaret Sanayi Odası ve Malatya Milli Eğitim Müdürlüğü Türkiye birinciliğini göğüslemiş bulunuyor. Bu gururu paylaştığımız için çok mutluyuz.” dedi.

Yapılan açılış konuşmalarının ardından İnönü Üniversitesi İktisadi ve İdari Bölümler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Gökhan Tuncel’in moderatörlüğünde çalıştay paneline geçildi.

Malatya’da Ticaret Sanayi Odası toplantı salonunda düzenlenen çalıştay’a; İnönü Üniversitesi İktisadi ve İdari Bölümler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Gökhan Tuncel, İl Milli Eğitim Müdürü Battal Kanbay, Sanayi ve Ticaret Odası Başkan Vekili Celal Abbas Karaduman, Baykan Denim A.Ş. insan kaynakları müdürü Elif Güven, Yunus Emre Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Müdürü Suat Kılınç katıldı.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.