Malezya Başkanı Mahathir Muhammed istifa etti

Malezya Başkanı Mahathir Muhammed istifa etti

Dünya'nın en yaşlı Başbakanı olan 94 yaşındaki Mahathir Muhammed şok bir kararla istifa ettiğini açıkladı.

Mahathir'in bu kararı, Enver İbrahim'in yer almadığı yeni bir hükümeti oluşturmak amacıyla aldığı iddia ediliyor. Mahathir'in istifası ile yeni bir hükümetin kurulmasının önü açılmış oldu.

Mahathir'in istifasını, yerel saatle 01:00'de Malezya Krala sunduğu bildirildi. Ayrıca Mahathir'in kendi partisinden de istifa ettiğine dair söylentiler var.

Mahathir'in istifası üzerine mevcut iktidar koalisyonu Umut İttifakı'nın dağılacağı ve ülkenin erken seçimlere gidebileceği iddiaları öne sürüldü. Geçici başbakan olarak ise Başbakan Yardımcısı Wan Azizah Wan İsmail'in atanacağı iddia edildi.

Bu istifa, hafta sonu Mahathir'in partisinin içersinde Enver İbrahim'in olmadığı yeni bir hükümet kurmayı planladığına ilişkin tartışmaların ardından geldi.

Bugünün erken saatlerinde, Başbakan Mahathir Malezya kralı ile görüşmeden önce kendi konutunda, Malezya Başbakanı, istifasından önce, başbakanlığı devretmeyi vadettiği Halkın Adaleti Partisi (PKR) Genel Başkanı Enver İbrahim ile özel görüşme yapmıştı.

Enver ve Mahathir, 2018 seçimlerinden önce Malezya'yı yaklaşık 60 yıldır ülkeyi yöneten UMNO'nun başını çektiği Barisan Nasional koalisyonunu devirmek için güçlerini birleştirmişti. Bu güç birliği neticesinde o zamanın Başbakanı Najib Razak koltuğunu kaybetmişti.

Mahathir daha önce defalarca görevi Enver'e devredeceğini söylemişti.

İLKHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.