Malezya'da Müslümanlara hava saldırısı

Malezya'da Müslümanlara hava saldırısı

Malezya'nın, Borneo Adası'nda yaklaşık 200 Filipinli'nin üç hafta önce başlattığı köy işgaline son vermek için havadan ve karadan operasyon düzenlediği bildirildi.

Emniyet Genel Müdürü İsmail Ömer, Sabah eyaletinin doğusundaki Lahad Datu köyüne düzenlenen hava saldırılarının amacına ulaştığını, kara operasyonunda ise Filipinlilerin direnişi ile karşılaştıklarını söyledi.

Operasyonlar sırasında güvenlik güçlerinden ölen ya da yaralanan olmadığını savunan Ömer, askerlerin köydeki evleri tek tek kontrol ederek işgalcileri aradığını ifade etti.

Operasyonların başlamasının ardından resmi haber ajansına bir açıklama yapan Malezya Başbakan Necip Razak, şunları söyledi:

"Güvenlik güçlerimiz, şimdiye kadar işgali barışçıl yollardan sona erdirmek için her tür çabayı gösterdi. Ancak ne yazık ki anlaşmazlıkları diyalog yoluyla çözmeye çalışan, barış yanlısı bir Müslüman ülke olarak Lahad Datu'da kan dökülmesini önlemek için gösterdiğimiz çabalar sonuçsuz kaldı."

 Filipinliler'in sözcüsü İbrahim İdjirani ise grubun teslim olmayacağını belirtti.

İdjirani, "Eğer sesimizi dünyaya duyurmak için tek çare buysa biz de direnmeye devam edeceğiz" dedi.

Malezya'dan daha fazla kan dökülmesini önlemek için grup üyelerine hoşgörü göstermesini talep eden Filipinler, Dışişleri Bakanı Albert del Rosario'yu Kuala Lumpur'a gönderdi.

Filipinler'in güneyindeki Sulu eyaletinin Sultanı III. Cemalül Kiram'ın emriyle harekete geçen Müslüman Filipinliler, 3 hafta önce Borneo Adası'nın kuzeyindeki Lahad Datu köyünü "Sulu Sultanlığı"na ait olduğu gerekçesiyle işgal etmişlerdi.

Kiram'ın erkek kardeşi Agbimüddin Kiram'ın komutasındaki yaklaşık 200 kişilik grupla, işgale son vermek isteyen Malezya güvenlik güçleri arasında çıkan çatışmalarda 8 Malezyalı polisin yanı sıra 19 Filipinli hayatını kaybetmişti.

Müslüman bir devlet olan Sulu Sultanlığı, 1457 ile 1917 yılları arasında varlığını sürdürmüştü. Hiçbir ülkenin devlet olarak tanımadığı Sulu takımadalarının statüsü konusunda Malezya ve Filipinler arasında anlaşmaya varılamamıştı.

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.