Malezya'daki çatışmalarda 31 Müslüman öldürüldü

Malezya'daki çatışmalarda 31 Müslüman öldürüldü

Borneo Adası'nın kuzeyindeki köyü işgal eden Filipinli Müslüman gruptan 31'inin öldürüldüğü iddia edildi.

Malezya, Borneo Adası'nın kuzeyindeki bir köyü işgal eden silahlı Filipinli Müslümanlardan 31'inin öldürüldüğünü öne sürdü.

Emniyet Genel Müdürü İsmail Ömer, Sabah eyaletinin doğusundaki Lahad Datu köyünü 3 hafta önce işgal eden Filipinlilere karşı operasyon başlatan güvenlik güçlerinin 31 Müslümanı öldürdüğünü açıkladı.

Ömer, operasyon sırasında güvenlik güçlerinden ölen ya da yaralanan olmadığını iddia etti.


BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, dün taraflara çatışmalara bir an önce son vermeleri ve sorunları barışçıl yöntemlerle çözüme ulaştırmaları çağrısında bulunmuştu.

Çatışmaların siviller üzerindeki etkisiyle ilgili endişelerini dile getiren Ban, tarafları bölgedeki sivillere insani yardım ulaştırılması için yardımcı olmaları ve sivillerin insan haklarına saygı göstermeleri konusunda uyarmıştı.

Ban'ın açıklamasının ardından, kendisini Sulu Sultanlığı'nın sultanı ilan eden III. Cemalül Kiram, gruba halihazırdaki konumlarını koruyarak tek taraflı ateşkes ilan etmeleri emrini verdi.

Kiram'ın güvenlik güçleri ile Filipinliler arasında ateşkes ilan edilmesi ile ilgili talebini geri çeviren Malezya ise çatışmaların ancak Filipinli işgalcilerin koşulsuz teslim olması ile sona ereceğini belirtti.

Başbakan Necip Razak, Malezya'nın Filipinlilerin güvenlik güçlerine koşulsuz teslim olmasından başka hiçbir öneriyi kabul etmeyeceğini açıklamış ve Filipinli grubun silahlarını bir an önce teslim etmesi gerektiğini söylemişti.

Malezya Savunma Bakanı Ahmed Zahid Hamidi ise Kiram'ın ateşkes önerisine inanmadıklarını belirtmişti.

Filipinler'in güneyindeki Sulu eyaletinin Sultanı olduğunu söyleyen III. Cemalül Kiram'ın emriyle harekete geçen Müslüman Filipinliler, 9 Şubat'ta bir botla geldikleri Borneo Adası'nın kuzeyindeki Lahad Datu köyünü "Sulu Sultanlığı"na ait olduğu gerekçesiyle işgal etmişlerdi.

Kiram'ın erkek kardeşi Agbimüddin Kiram'ın komutasındaki yaklaşık 200 kişilik grupla, işgale son vermek isteyen Malezya güvenlik güçleri arasında çıkan çatışmalarda 8 Malezyalı polisin yanı sıra 20 Filipinli hayatını kaybetmişti.

Sabah eyaletinin Sulu Sultanlığı'na ait olduğunu ileri süren grup, eyaletin kendilerine geri verilmesini talep ediyor. Malezya ise grubun petrol zengini eyalet üzerindeki toprak iddialarını reddediyor.

Sabah eyaletinde Filipinler'in güneyindeki çatışmalardan kaçan yaklaşık 800 bin Filipinli yaşıyor.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.