Malezya'nın yeni kralı belli oldu

Malezya'nın yeni kralı belli oldu

​Malezya, eski kralın istifasının ardından Pahang Sultanı Tengku Abdullah'ı yeni kral olarak seçti.

Malezya'da, Kral Sultan 5'inci Muhammed'in görevi bırakmasının ardından yeni kral Pahang Sultanı Tengku Abdullah oldu.

Kelantanlı Sultan 5'inci Muhammed, iki yıl Malezya krallığı görevini yürütmüş, ardından ocak ayın başında istifa etmişti.

Kralın istifa nedeninin arkasında Kasım 2018'de, Moskova'da 2015 yılında düzenlenen "güzellik yarışmasında" birinci olan Oksana Voyevodina evlenmesinin yattığı ileri sürülmüştü.

 Malezya anayasal bir monarşi olup seçimli monarşi sistemi bulunmaktadır ve Kral beş yıllığına eyaletlerin sultanlarından seçilmektedir. Malezya'da kralın yetkileri sembolik olup yetkiler başbakanın etrafında toplanmıştır.

Malezya'ın 11’i Batı Malezya, 2’si Doğu Malezya’da olmak üzere toplam 13 eyaleti vardır. (Johor, Kedah, Kelantan, Labuan, Melaka, Negeri Sembilan, Pahang, Perak, Perlis, Pulau Pinang, Sabah, Sarawak, Selangor, Terengganu, Persekutuan) bu eyaletlerden 9’u Sultanlar, 4’ü valiler tarafından yönetilir ve her beş yılda bir dönüşümlü olarak 9 eyaletin sultanından biri Kral olarak seçilir.

Devlet başkanı, Kraldır. Her eyaletin kendi anayasası, kendi meclisi ve senatosu vardır. Meclisi oluşturan üyeler halk tarafından seçim yoluyla belirlenir. Senatoyu ise sultanlar belirler. Bunların dışında ülkede üç federal bölge vardır ve bu bölgelerin anayasası eyalet yasalarının üstündedir. Federal bölgeleri yöneten ise kraldır.

İLKHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.