Mali'de neler oluyor?

Mali'de neler oluyor?

Muhalif grupların Cumhurbaşkanı İbrahim Boubacar Keita'nın istifası için mayıs ayından bu yana eylem düzenledikleri Mali'de bugün başlayan askeri hareketlilik devam ediyor.

Başkent Bamako'ya yaklaşık 20 kilometre mesafedeki Kati bölgesinde bulunan Soundiata garnizonunda bugün sabah saatlerinde başlayan askeri hareketliliğin ardından, eylem başlatan muhalif gruplar, Cumhurbaşkanını istifaya davet etti.

Cumhurbaşkanı alıkonuldu 

Mali'nin başkenti Bamako çevresinde sabah saatlerinden bu yana yaşanan askeri hareketliliğin ardından Cumhurbaşkanı İbrahim Boubacar Keita'nın alıkonulduğu öğrenildi. Yerel kaynaklarında edinilen bilgiye göre Cumhurbaşkanının akşam saatlerine doğru Bamako'daki konutundan alındığı ve nereye götürüldüğü ise, bilinmiyor. 

Meclis Başkanı Moussa Timbine, Ekonomi ve Finans Bakanı Abdoulaye Daffe ve Dışişleri Bakanı Tieble Drame ile Keita'nın oğlu Karim Keita ve Başbakan Boubou Cisse'nin de alındığını yerel kaynaklar tarafından doğrulanmıştı.

Askeri hareketliliğin yaşandığı Kati bölgesindeki askeri kamp, 2012'de dönemin Cumhurbaşkanı Amadou Toumani Toure'ye karşı düzenlenen askeri darbede önemli rol oynadığı biliniyor.

Mali'deki siyasi kriz

Eski Yüksek İslam Konseyi (HCIM) Başkanı İmam Dicko'nun öncülük ettiği, muhalif siyasi partiler ve çok sayıda sivil toplum örgütünün oluşturduğu M5 RFP platformu, 5 ve 19 Haziran'da on binlerce kişinin katılımıyla gerçekleştirilen geni çaplı protestolarda 11 kişi yaşamını yitirmiş, yüzün üzerinde kişi yaralanmıştı.

Protestolar esnasında Cumhurbaşkanı Keita, tansiyonu düşürmek için Anayasa Mahkemesini feshetmişti.

Avrupa Birliği (AB) Konseyi Başkanı Charles Michel, Mali'deki gelişmeleri yakından takip ettiklerini, darbenin hiçbir krize çözüm olamayacağını belirtti. 

Twitter hesabı üzerinden açıklamada bulunan Michel, "Kriz ne kadar derin olursa olsun, darbe hiçbir zaman çözüm olmaz." değerlendirmesinde bulundu. 

Batı Afrika Ülkeleri Ekonomik Topluluğu (ECOWAS), ülkede darbe girişiminde bulunan askerlere "kışlaya dönün" çağrısı yaptı. 

ECOWAS’tan yapılan yazılı açıklamada, anayasaya aykırı herhangi bir siyasi değişikliğe kesinle karşı oldukları bildirildi. 

Açıklamada, ECOWAS’ın ülkedeki krizin çözümü için Mali’nin seçilmiş hükümetine destek vermeye devam edeceği vurgulandı.

İLKHA


Mali'de neler oluyor?

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.