Mardin halkı: TOKİ konut sayısı artırılmalı

Geçtiğimiz günlerde açıklanan yeni TOKİ konut projeleri için Mardin halkı, talep edilen konut sayısı oranının arttırılmasını dile getirdiler.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından hazırlanan sosyal konut projesinde dar gelirli vatandaşların ev sahibi olmasına yönelik proje ile 250 bin konut inşa edilecek. Mardin ve İlçelerinde ise Artuklu'da 1600, Midyat'ta 354 konut projesi yapılacak.

Mardin halkı konut sayısı oranının arttırılması yönünde olduklarını ifade ettiler.


Projeden memnun olduklarını dile getiren Mehmet Acay, "Vatandaş bu projeden gayet memnun oldu. En azından bu taksitlerle ödenecek. Taksitlerin 240 aya yayılması vatandaşı yormayacak. Mesela asgari ücretle çalışan bir insan yüzde 30'unu yatırabilecek. Bayağı güzel bir projedir inşallah bize çıkar." dedi.

"Bazılarının bin TL bile gelirleri yok"


Mehmet Acay

Dar gelirli ailelerin konut fiyatlarında istenilen meblağı ödeme güçlerinin olmadığını ifade eden Acay, "Mesela bazı insanlar var, bunu da ödeyemez. Bu ödeme bazılarına çok ağır geliyor. Bazılarının bin TL bile gelirleri yok. Allah onların da hepimizin yardımcısı olsun. İnşallah onlara da bir şey düşünülebilir. Bu en azından faizden uzak bir şeydir. 240 aya yayıldığı için asgari ücretli bunu rahat rahat ödeyebilir. Tefecilerin eline de düşmüyor bu tür şeyler." İfadelerini kullandı.

"İstenilen talep ve bu tahsis edilen rakam birbirine uymuyor"

Mardin bölgesi için talep edilen toplamda bin 954 konut sayısının arttırılmasını dile getiren Acay, "Bence kâfi değil çünkü yüzde 20 emeklilere, yüzde 5'i gazi ve şehitlere, sakatlık raporu yüzde 40 ve üzere olanlaradır. Bin 600 kâfi değildir bence. Artırılması gerekiyor. Bayağı bir yoğunluk var. İstenilen talep ve bu tahsis edilen rakam birbirine uymuyor." şeklinde konuştu.

"En azından kiralarda düşer, milletimiz bir daire sahibi olur, ev sahibi olur"


Enver Akın

Bu projenin yürürlüğe girmesini arzulayan Enver Akın, "Bu TOKİ evleri olsa çok güzel olur. Şu anda ben Yenişehir'de oturuyorum ayda 2 bin 350 lira veriyorum. Bu sadece kira, bunun doğalgazı var, suyu var. 4 bini buluyor ama bu yürürlüğe girerse TOKİ projesi çok faydası olur. Ben şahsen kendim kaydetmek istiyorum kaydedeceğim de inşallah. En azından kiralarda düşer, milletimiz bir daire sahibi olur, ev sahibi olur. Seve seve bu parayı öderim kura sonucunda en azından ev benim olur. Geçim olmuyor artık, geçimi olmayan için bu süper bir şeydir. Devreye girerse inşallah iyi olur." ifadelerini kullandı.

"Eğer fakir insanlara çıkarsa çok daha iyi olur"


Mazhar Erginoğlu

Konut projenin kura seçimine değinen Mazhar Erginoğlu adaletli bir şekilde olmasını arzulayarak "Toki projesi çok iyi bir şey. Eğer fakir insanlara çıkarsa çok daha iyi olur. Fakat torpil iltimas her şeyin önüne geçiyor. Zengin olanlara bu tür projeler çıkıyor ama hiç maaşı olmayanlara çıkmıyor." dedi.

"Kimse artık evleri kiralamıyor kiralar 2 bin, 2 bin 500, 4 bin kadar olmuş"

Pahalılık döneminde dar gelirlilerin ev kiralayamadıklarını vurgulayan Erginoğlu, "Kimse artık evleri kiralamıyor. Kiralar 2 bin, 2 bin 500, 4 bin kadar olmuş. Aynı pahalılık Mardin'de olmuş. Mardin'de 2 bin 500'den aşağı kiralık ev yok. Maaşı olmayan, dul ve fakir olan asgari ücretle çalışan kişi 2 bin 500 nasıl ödeyecek. 2-3 tane çocuğu olan nasıl okutacak, nasıl geçinecek." şeklinde konuştu.

Proje kapsamında yapılacak olan iş ve alışveriş yerlerinin yapılmasını uygun gören Erginoğlu, "Bu proje kapsamında yapılan iş ve alışveriş yerlerin yapılması uygundur. Orada iş sahası da olur, dükkanlardan faydalanacak insanlar olur. Veyahut oradaki vatandaşlar alışverişlerini başka yere gitmeden rahatça yapabilirler." ifadelerini aktardı.

"1600 kişiye verilmesi yeterli değildir"


Reyhan Altundağ

Dar gelirli aileler için çok iyi olacağını dile getiren Reyhan Altundağ, "Fakirler ve muhtaçlar için çok daha iyi olur bu proje. Fakir ve muhtaçlar çoktur burada. 1600 kişiye verilmesi yeterli değildir arttırılsın." diye belirtti. (İLKHA)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.