Mardin Kızıltepe'de trafoda çıkan yangın paniğe neden oldu

Mardin Kızıltepe'de trafoda çıkan yangın paniğe neden oldu

Mardin’in Kızıltepe ilçesinde patlama sonrası trafoda çıkan yangın bayram alışverişinde olan vatandaşı da esnafı da korkuttu.

Mardin’in 300 bin nüfusluk ilçesi Kızıltepe’nin en işlek caddesi Cumhuriyet Meydanı'nda bulunan trafonun patlaması ve ardından yangın çıkması büyük paniğe neden oldu.

Olay, saat: 16.00’da meydana geldi. Alınan bilgiye göre, henüz bilinmeyen bir nedenden dolayı Cumhuriyet Meydanı'ndaki elektrik trafosu büyük bir gürültüyle patladı. Patlama sonrası trafondan yanıcı maddeler ve yağ aktı. İddiaya göre, sigara izmaritinin yanıcı maddenin üzerine atılmasıyla yangın başladı. Trafo bir anda alev topuna dönünce çevredekiler büyük panik yaşadı. Esnaf, DEDAŞ ve itfaiyenin zamanında önlem almadığı için yangının çıktığını iddia ediyor.

Yaşanan olayı anlatan gördü tanığı esnaf Fatih Karaozan “Trafo patladıktan sonra yağ akmaya başladı. Hemen DEDAŞ’ı aradık, yarım saat sonra ekip geldi. Enerjiyi kestiler ama yağ akmaya devam ediyordu. İtfaiyeyi aradım ve ‘Akan yağ yanıcı maddedir, bayram arefesi nedeniyle çarşı çok kalabalıktır, birisi bir izmarit atsa tutuşur’ diye uyardım. Yangın trafodan çıkmadı alev yerden aldı birisi izmarit mi attı nasıl olduysa yerden tutuştu ve alevler trafoya kadar sardı. Alevler 20-30 metre yükseldi. Biz esnaflar yangın tüpleriyle kendi imkânlarımızla söndürdük. İtfaiyenin herhangi bir müdahale olmadı. Olay bitti daha yeni itfaiye geldi. Çevrede bulunan seyyar satıcıların ayakkabı ve giyim eşyaları yandı. Benimde dükkân önünde bulunan elbiseler kullanılamaz hale geldi. Esnafların büyük bir zararı oldu. Zaten 3-4 saattir DEDAŞ elektriği kesmişti. Hala da elektrik yok.” dedi.

Yağ aktığında DEDAŞ’a haber verdiklerini, ekiplerin elektriği kestikten sonra gittiklerini ve aradan 3 saat geçtikten sonra akan yağın alev aldığını söyleyen çevre esnafından Bünyamin Çiğci ise şunları söyledi:

 “İtfaiyeyi arıyoruz, 2-3 saat aradan geçtikten sonra geliyorlar. Esnaf kendi imkânlarıyla yangını söndürdü. Bayram arefesinde birisine bir şey olsaydı bunun hesabını kim verecekti? Herkesin gözü bayram alışverişindedir. Ayakkabılarımız mahvoldu, maddi zarar çoktur. 4 saat önce bu olay çözülmüş olsaydı böyle bir durum yaşanmayacaktı.”

Konuyla ilgili görüştüğümüz Kızıltepe Gurup İtfaiye Amiri Yusuf Yiğit de “Saat 16. 56’da trafodan yağ akıyor diye ihbar geldi. Ekimiz 6 dakikada olay yerine gidiyor. Gittiklerinde hala trafodan yağ akıyor. Bizim ekipten, Ozan Gökçen orada bulunan DEDAŞ ekibi elemanlarına ‘Biz buna müdahale edemeyiz, bunun elektriğini keseceksiniz ve bu trafonun değişmesi lazım çünkü bu yağ aktıkça ve elektrik varsa patlar ve yangın çıkar.’ diyor. DEDAŞ personeli ise ‘Yok bu yağ durur’ diyor. Daha sonra saat 19.15’ te trafo alev alıyor. Bize gelen ihbardan sonra ekip 6 dakikada olay yerine vardı ama yangın söndürülmüştü. Hem kamera kayıtları var ve araç takip sisteminde kaç dakika da olay yerine varılmışsa sistemde kayıtlıdır.”

Dicle EDAŞ Diyarbakır Bölge Müdürü Murat Karagüzel ise “Kızıltepe ilçemizde saat: 17.00 de trafo yanma ihbarı alınmış olup ekiplerimizin olay yerinde yaptığı incelemede trafo yağ kaçırdığı değişmesi gerektiğinden fotoğraf çekip, trafo postasında ayırıcı açılarak enerji kesilip trafo değişimi için trafoyu almaya gidilmiş. Bu arada itfaiyeye alanın yıkanması için bilgi verilmiştir. Enerjisiz olduğu halde 30 dakika sonra trafo postamız alev aldı. Ekiplerimiz akan yağa vatandaşların müdahalesi ile yangının başladığından şüphelenilmekte. Bölge merkezi bir yer olduğu için trafosunun değiştirilerek hemen enerji verilmesi gerekiyor. Yani beklemeye tahammülü olmayan yerler. Trafo değişimi için vinç kamyon gibi araç gereçler tedarik edilmeye başlanmış, bu arada itfaiyenin de olay yerine intikali istenmiştir.” dedi.

İLKHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.