Mardin Midyat'ta mezarlıklara ziyaretçi akını

Mardin Midyat'ta mezarlıklara ziyaretçi akını

Mardin’in Midyat ilçesinde arefe günü nedeniyle yakınlarına dua etmek isteyen vatandaşlar, mezarlıklara akın etti.

Mardin’in Midyat ilçesinde Kurban Bayramı’nın arefesi dolayısıyla yüzlerce kişi, mezarlıklara akın ederek ölmüşlerinin kabirlerini ziyaret etti.

Gerek yurtdışı gerek yurtiçinden bayram için Midyat’a gelen yüzlerce kişi, Gölcük Mahallesi’ndeki Kalo Asri Mezarlığı’nı ziyaret ederek ölmüşlerinin kabri başında Kur’an-ı Kerim okuyup dua ettiler.

İkindi namazı sonrası mezarlığa akın eden ziyaretçilerin kimisi mezarlardaki çiçekleri sulamak için su taşıdı, kimisi mezar taşlarını düzeltti, kimisi ise ölmüşlerinin hayrına çocuklara kek ve şeker dağıttılar.

İlçenin en büyük mezarlıklardan olan Kalo Asri Mezarlığı’nda en çok ziyaret edilenlerden birisi Gercüş’ün Vergili (Becirman) seyitlerinden Seyit Mele Haci Tenay oldu.  Mezarlıkta metfun olduğu türbeyi akrabaları ve birçok kişi ziyaret etti.

Akrabalarının kabirlerini ziyaret etmek için gelen Abdulmecit Sevimli, “Bayram dolayısıyla akrabalarımızın kabirlerini ziyaret etmeye geldik. Bu Kurban Bayramı mübarek bir bayramdır. Herkesin ölmüşlerini ziyaret etmesi gerekiyor. Onlar için dua ve Kur’an okumalıyız. Mezarlık ziyaretlerimizin biz diriler için ön önemli mesajı bizim de her an ölüme hazırlıklı olmamız gerekiyor. Ölüm nasıldır bakıyoruz. Ölenlerimizin nüfusu hemen hemen biz dirilerden daha fazladır. Herkes mezarlıklara gelip ölmüşleri için dua etsinler. Birbirimiz ve Ümmet için dua etmeliyiz. Müslümanlar birbirlerine sahip çıkmaları gerekir.” dedi.

Batman’dan akrabalarının kabirlerine ziyaret için geldiklerini söyleyen Mehmet Nuri Aslan da “Kurban Bayramı dolayısıyla ölmüşlerimizi ziyaret ederek ruhlarına Fatiha okuduk, onlar için sadaka verdik. Ölümü hatırlamak için mezarlıkların ziyaret edilmesi önemlidir. Özellikle ölmüşlerin ruhu için sadaka verilmesi onun günahlarına kefaret olur düşüncesindeyiz ve mertebesinin yükselmesini umuyoruz. Onun için her bayramda Ramazan Bayramı olsun Kurban Bayramı olsun ve bazen cuma akşamları da gelip ölülerimizi ziyaret ederiz. Bunu bütün Müslümanlara da bunu öneririz, Allah bizi şaşırtmasın. Biz her zaman geliyoruz gelmeye de devam edeceğiz. Bütün İslam âleminin de bu şekilde gelmeye devam etmelerini istiyoruz. Bunu her Müslüman’dan talep ediyoruz. Allah hepimizi hidayet etsin. Tüm ölmüşlerimizi af ve mağfiret eylesin.” diye konuştu.

Babasının mezarını ziyaret eden Münir Atmaca, “Yılda iki bayram ve haftada en az bir gün gelip ölmüşlerimizi ziyaret ediyoruz. Biz ölümü kabul ediyoruz. Allah ölmüşlerimize tüm rahmet etsin.” dedi

Kazada kaybettiği yakınlarının kabirlerini ziyaret eden Hacı Ayşan Ercan, “Allah onlara rahmet etsin. Mekânları cennet olsun. Allah bizi ve onları af etsin. Allah bu memlekete esenlik versin. Allah herkesin yardımcısı olsun. Allah bu âleme bu arefe ve bayram hürmetine barış, huzur ve güzellik versin.” şeklinde dua etti.

Harçlığını çıkartmak için mezarlara su taşıdığını söyleyen Arda Akgöl de insanlara yardımcı olduğu için kendini iyi hissettiğini söyledi.

İLKHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler