Mardin Midyat'ta vatandaşlardan çözülemeyen su sorununa tepki

Mardin Midyat'ta vatandaşlardan çözülemeyen su sorununa tepki

Mardin’in Midyat ilçesinde vatandaşlar, yıllardır yaz aylarında ortaya çıkan su sorununun çözüme kavuşturulmamasına tepki gösterdiler.

Midyat ilçesinde, artan nüfus yoğunluğu ve yapılar ile mevcut su şebekesinin yetersizliği nedeniyle günlerce süren su kesintileri halkın tepkisine yol açarken, vatandaşlar, su sorunlarının çözüme kavuşturulmasını istiyor.

Yıllardır devam eden su sıkıntısını gidermek amacıyla ‘Beyaz Su’ kesiminden yeni şebekeye boru hattı çekildiğini belirten vatandaşlar, Midyat’a 2 kilometre kala Budaklı mevkiinde yaşanan arazi istimlâk sorunu nedeniyle projenin durdurulduğunu belirttiler.

Midyat’ın su sorununa çare olabilecek çalışmanın durdurulmasının vatandaşı sıkıntıya soktuğunu belirten vatandaşlar, günlerce susuz kaldıkları zamanların olduğunu ifade ettiler.

Mahalle muhtarlarının tüm girişimlerine rağmen şu ana kadar sorunlarına herhangi bir çözüm getirilemediğini belirten vatandaşlar isyan etme noktasına geldiklerini belirtiyorlar.

“Para karşılığında su getiriliyor”

Kendilerine para karşılığı su getirildiğini ve ikinci defa fatura ödemek zorunda bırakıldıklarını aktaran vatandaşlar, Seyitler, Gölcük, Cumhuriyet, Sanayi ve Akçakaya Mahallelerinde su sorununun had safhaya ulaştığını, MARSU’nun ise tankerlerle evlere su taşıyarak bu sorunu çözmeye çalıştığını söylediler.

Mahalle sakinleri, bir ay boyunca verdikleri yüzlerce dilekçeye rağmen kendilerine sırasıyla su getirildiğini, ayrıca su sorunu yaşayan apartmanlara ise para karşılığı su götürüldüğünü ifade ettiler.

Parayla aldıkları suyu depolarına boşalttıklarını belirten vatandaşlar, suyun tekrar sayaçlardan geçmesiyle ikinci defa su faturası ödemek zorunda kaldıklarını söylediler.

"Su sorunu yıllardır çözülemiyor"

Konuyla ilgili konuşan Seyitler Mahallesi Muhtarı Abdullah Teomay,” Etrafı su ile dolu Midyat gibi bir şehrimizin yıllardan beri bu sorununun çözülememesi gerçekten utanç verici bir durumdur. Bunun en büyük sebebi ise büyükşehir yasasından sonra Mardin Büyükşehir Belediyesi ile Midyat Belediyesi arasında yaşanan kopukluk ve topu birbirlerine atmaları sıkıntısıdır. Dört yıldan beri mücadelemiz devam ediyor. Yıllardır bu su sorun çözülemiyor. Toplantılara gidiyoruz, sözler veriliyor ama vaatler hep havada kalıyor. İmara açılan yerlerde sürekli bina yapılıyor ama hizmet yok. Su ve kanalizasyon hizmeti veremiyorsanız, niye imara açıyorsunuz bu arazileri." dedi.

"Devlet ile vatandaşı niye karşı karşıya getiriyorlar"

Su sorununu çözmek için Beyaz Su mevkiinden irsaliye boru hattına bir çalışmanın başlatıldığını ancak şehre 2 kilometre kala çalışmaların Budaklı'da iptal edildiğini söyleyen Teomay, bu şekilde devlet ile vatandaşın karşı karşıya getirilmek istendiğini söyledi.

Teomay, "Beyaz Su’dan gelen irsaliye suyu Budaklı’da takıldı. Bunu iptal mi edecekler? 25 kilometre getir, 2 kilometre kala durdur. Olur mu bu? Yasal süreç başlatsınlar. Devlet ile vatandaşı niye karşı karşıya getiriyorlar. Vatandaş, MARSU’dan tankerle su almak için günlerce bekliyor. Artık bu sorunu çözelim. Gece yarısı vatandaş bizi arıyor, "suyumuz yok, namaz kılamıyoruz" diye." ifadelerini kullandı.

"Hiçbir yetkiliden çözüm adına bir çalışma görmüyoruz"

Sorunlarına dair hiçbir yetkiliden herhangi bir girişim ve açıklama görmediklerini söyleyen Şehmus Altunkaynak,” Her yaz ciddi bir şekilde su sorunu yaşıyoruz. 3-4 gün boyunca su gelmediği oluyor. Çamaşır ve bulaşıklarımızı başkalarının evine götürüyoruz. Utancımızdan ne yapacağımızı bilemiyoruz. Hiçbir yetkiliden açıklama yok ve sorunu çözmek için bir girişim görmüyoruz. Defalarca BİMER, Kaymakamlık ve MARSU’ya ilettik. Kimseden çözüm adına bir çalışma görmüyoruz. Bunun acilen bir çözüme kavuşturulmasını istiyoruz. İnsanlığa yakışmayan bir duruma düşürüldü halkımız. Saatlerce su almak için bekliyoruz burada. Bu sorunu halletsinler başka bir şey istemiyoruz.” diyerek yetkililerin vurdumduymazlığına tepki gösterdi.

"Eğer siz susuz kalabiliyorsanız biz de buna razıyız"

Yetkililerin, aynı susuzluğu yaşadıklarında rıza göstermeleri durumunda kendilerinin de şikâyetlerinden vaz geçeceklerini belirten Zeki Alpsözman,” Hangi şehirde bu kadar su dilekçesi birikmiştir. Midyat gibi bir yerde bu sorunun çözülemiyor olması çok büyük ayıptır. Yetkililere, özellikle de milletvekillerimize sesleniyorum! Lütfen bu sorunu halledin. Eğer siz susuz kalabiliyorsanız, biz de buna razıyız. Siz eve gidince bulaşıklarınız yıkanamamışsa, banyo yapamıyorsanız neler düşünürsünüz? Sadece su istiyoruz. Lütfen bu işe bir çare bulun. Öyle ekranlardan Midyat’ın tarihi ile gururlanmak yetmiyor. Gelin mahalleleri dolaşın, halkın halini görün. Çok perişan haldeyiz. Su almadan buradan gidemeyiz. Yasalar çerçevesinde tepkimizi ortaya koyacağız.” şeklinde konuştu.

“Yetkililere yazıklar olsun”

Mahalle sakinlerinden Arafat Alptekin,” İki yıldır bu sorun var. Dilekçe veriyoruz. 2-3 ay bekliyoruz, su yok. İhtiyaçlarımızı gideremiyoruz. Köy gibi olmuş burası. Parayla bile su alamıyoruz. Kimse yardım etmiyor." ifadelerini kullandı.

İbrahim Dede ise şunları söyledi: “İki yıldır su sorunu çekiyoruz. Yetkililere yazıklar olsun. Yani affedersiniz artık tuvalete gidemiyoruz.” şeklinde konuşarak yaşanan duruma tepki gösterdi.

Cumhuriyet Mahallesi Muhtarı Abdürrahim Aktaş ise Ana şebekenin yetersiz kalmasından dolayı sondaj kuyusu açılması gerektiğini belirterek soruna ilişkin tüm yetkililere ulaştıklarını ve sorunlarını anlattıklarını söyledi.

İLKHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler