Mardin Midyat'taki sığınmacı kampı boşaltılıyor

Mardin Midyat'taki sığınmacı kampı boşaltılıyor

Göç İdaresi Genel Müdürlüğünün Mardin'in Midyat ilçesindeki Geçici Konaklama Tesisinin kapatılması kararı sonrası çoğunluğu Suriyeli olan sığınmacılar, Kilis ve Kahramanmaraş'taki kamplara transfer edilmeye başlandı.

Göç İdaresi Genel Müdürlüğü Mardin'in Midyat ilçesindeki Geçici Konaklama Tesisini kapatma kararı aldı. Karar sonrası, ülkelerindeki savaştan dolayı kaçan Suriyeli sığınmacılar ile Irak'ın Musul kenti Sincar'dan (Şengal) kaçan Ezidiler, yaklaşık 5 yıldır yaşamlarını sürdürdükleri kamptan ayrılmaya başladı.

Haziran 2013'te ilk sığınmacı kafilesinin yerleştiği Midyat'taki çadır kentte ilk etapta Suriyeli ve Iraklıların toplam sayısı 6 bin 500'e ulaştı. Daha sonra bazı Suriyelilerin farklı kamplara transfer olmaları ve Iraklı Ezidilerin de yurt dışına gitmeleri neticesinde bu sayı en son 3 bin 600'e kadar düştü. Kampın kapatılma kararının alınmasından sonra 2 bin 600 Suriyeli sığınmacı ile 982 Iraklı Ezidinin transfer işlemlerine başlandı.

Yaklaşık 5 yıldır Midyat'taki kampta yaşamlarını sürdüren, Kilis ve Kahramanmaraş illerindeki kamplara transfer edilen Suriyeli sığınmacılar duygu dolu anlar yaşadı. Kampta yaşayan diğer sığınmacılar ve personel ile dostluklar kuran, genç çocuklarını birbirleri ile evlendiren sığınmacılar, otobüslere binerken çoğunun gözyaşlarına hâkim olamadıkları görüldü.

Mardin Göç İdaresi Müdürü Yunus Aslan Midyat Kaymakamlığı Yazı İşleri Müdürü ve Kamp Müdürü Mehmet İsa Kurnaz, 3 gün devam edecek sığınmacı transfer işlemlerinin sağlıklı yapılması için kamp alanındaki çalışmaları yakından takip ediyor.

Midyat Kaymakamlığı ve Mardin Göç İdaresi İl Müdürlüğü'nün yaptığı planlama doğrultusunda sığınmacılar otobüslerle Kilis ve Kahramanmaraş'taki kamplara otobüslerle transfer edilirken, sığınmacı ailelerin eşyaları da TIR'larla kamplara gönderilecek.

Suriyelilerden Kahramanmaraş'taki kampa bin 111 kişi, Kilis'e de 730 sığınmacı transfer edilecek. Suriyelilerden de şehirlerde kalmak isteyen 142 aileden oluşan 742 kişide istedikleri şehirlere gönderildi. Kamplarda kalmak istemeyen bin 23 Ezidi de Midyat şehir merkezinde kiraladıkları evde kalacaklar.

Kampta 5 yılda 590 çocuk dünyaya geldi

Midyat'taki kamp kurulduğundan bu yana 590 çocuk dünyaya gelirken, Suriyelilerden 29, Ezidilerden de 12 doğal ölüm gerçekleşti.

Öte yandan şehir merkezinde konaklayacak olan sığınmacılara, Göç İdaresi Genel Müdürlüğü tarafından bir defaya mahsus olmak üzere aile nüfus sayısına göre, 2 bin 500 ila 11 bin lira arasında değişin miktarlarda ev kirası yardımı yapıldı.

Midyat Kaymakamı Hüseyin Tekin, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, "Necip milletimizin göstermiş olduğu misafirperverliğin bir örneği olarak buradaki misafirlerimize yıllardır burada kendilerine yardım edildi. Günlük hayatlarını idame ettirebilecek kadar nakdi yardımdan tutun da elektriği, suyu, sağlık hizmetleri, eğitim ve alt yapı gibi bütün hizmetler kendilerine sunuldu. Bundan sonra arzu edenler olursa dışarıda (kampın dışında) hayatını idame ettirebilecek düşüncesi olanlara yine devletimiz bir defaya mahsus bir yardım yapacaktır. Başka barınma merkezlerine gitmek isteyenleri de göndereceğiz. İnşallah misafirlerimiz yeni hayatlarında mutlu olurlar." dedi.

Gazetecilere konuşan bazı sığınmacılar ise, Midyat'ta çok güzel günler geçirdiklerini, ayrıldıklarından dolayı üzüntülü olduklarını ifade ederek Türkiye'ye minnettar olduklarını söylediler.

İLKHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.