Mardin Ovası suya kavuşuyor

Mardin Ovası suya kavuşuyor

Dünyanın en büyük kalkınma projelerinin başında gelen GAP’ın ilk merhalesi olan Mardin ve Kızıltepe ovalarındaki yaklaşık 30 bin hektar alanın sulanmasına ekim-kasım aylarında başlanabileceği belirtildi.

AK Parti Mardin Milletvekili Ceyda Bölünmez Çankırı, Mardin’in Kızıltepe ilçesinde incelemelerde bulundu. AK Parti İl Başkanı Mehmet Ali Dündar ile birlikte teşkilat mensupları ve belediye meclis üyeleriyle kahvaltılı toplantıda bir araya gelen Milletvekili Bölünmez, teşkilat binasında düzenlediği halk günü toplantısında vatandaşların sorun ve sıkıntılarını dinledi.

Toplantının ardından açıklamalarda bulunan Milletvekili Bölünmez, Mardin bölgesindeki genel anlamda en büyük sorunun elektrik sorunu olarak kendilerine iletildiğini, sorunun ortadan kaldıracak en önemli çözüm yolunun ise GAP kapsamında Mardin sulama kanallarının faaliyete girmesi olduğunu söyledi.

Uzun yıllardır yolu gözlenen sulama kanallarında akacak suyun hasretinin artık dinmek üzere olduğunu kaydeden Bölünmez, Güneydoğu Anadolu Projesi (GAP) Bölge Kalkınma İdaresi Başkanı Sadrettin Karahocagil’in Mardin ve Kızıltepe ovalarının ilk merhalesi olan, yaklaşık 30 bin hektar alanın sulanmasına ekim-kasım aylarında başlanabileceğini bildirdiğini hatırlattı.

GAP'ın dünyanın en büyük kalkınma projelerinin başında geldiğini kaydeden Bölünmez, GAP'ın çok yönlü bir proje olduğunu ancak yakın vadede Mardin’e en büyük katma değerinin sulama kanallarının Mardin Ovasını sulamaya başlamasıyla görüleceğini söyledi.

“Ekim ve Kasım aylarında suyun akması planlanıyor”

Bölgede özellikle yaz aylarında baş gösteren elektrik sıkıntısının devasa projenin Mardin ve Kızıltepe ovası kanallarının faaliyete girmesiyle çözüleceğini anlatan Bölünmez, projeyle ilgili çalışmaların son hız devam ettiğini, söz konusu suyun Kızıltepe Ovasını sulamasıyla birlikte bölgedeki tarım potansiyelinin de misliyle katlanacağına vurgu yaptı.

Bölünmez, “Derik'e kadar ana kanal yapımı bitirilmiş durumda. Göletlerin yapım çalışmaları da hızlı bir şekilde devam ediyor. Bu yılın sonunda Mardin ve Kızıltepe ovalarının ilk merhalesi olan, yaklaşık 30 bin hektar alanın suyla buluşacağının planlandığını ilgili bürokratlarımızın aracılığıyla memnuniyetle öğrendik. Bunun için çok fazla zaman kalmadı, İnşallah ekim ve kasım ayları gibi, ikinci ürünlerin sulama ihtiyacının imdadına GAP sulama kanallarından akacak su verilecek. İnşallah çok fazla gecikmez, bizler de çiftçilerimizin memnuniyetini yaşamış oluruz.” dedi.

“Verim artacak, işsizlik azalacak”

GAP sulama kanallarının Mardin ve Kızıltepe Ovası’na akmasıyla birlikte ürün çeşitliliği ve ürünlerdeki verim rekoltesinde ciddi bir artış olacağını kaydeden Bölünmez, tahıl ambarı olarak bilinen Kızıltepe Ovası’nda verim artışı ve ucuz maliyet giderleri nedeniyle kısa sürede tekstil ve gıda sanayinde yerinde önemli bir pazar haline geleceğine işaret etti.

Bölünmez, "GAP sulama kanalları, bölgemizdeki ürün çeşitliliğine önemli katkı sağlayacak, ürünlerimizde verim ve rekolte artışına sebep olacak. Bu çeşitlilik ve verim artışı beraberinde sanayi alanında önemli değer katkısını sanayileşme alanında da hep birlikte görmüş olacağız. Tarımsal sanayide, tekstil alanında istihdamı arttıracak ve büyük ölçekte iş gücü ihtiyacı hissettirecek gelişmelerin arifesindeyiz. Bütün bunların gerçekleşmesine az kaldı. Bu gelişmeler bölgemizdeki ihracat rakamlarını da katlayacaktır.” ifadelerini kullandı.

Bölgenin suyla buluşmasıyla birlikte bölgedeki enerji sorununun da büyük oranda çözüleceğine dikkati çeken Bölünmez, enerjideki kayıp kaçak oranının, dalgalanma ve kesintilerin azalacağını sözlerine ekledi.

İLKHA





Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.