Mardin’de 87 bin engelli var

Mardin’de 87 bin engelli var

Türkiye Sakatlar Derneği Mardin Şube Başkanı Hasan Anuk, Mardin’de 87 bin engellinin bulunduğunu, sadece sakatlar derneğine üyeliği bulunan engelli sayısının ise 15 bin olduğuna dikkat çekti.

Türkiye Sakatlar Derneği Mardin Şube Başkanı Hasan Anuk, 3 Aralık Dünya Engelliler Günü vesilesiyle bir açıklama yayımladı. Coronavirus tedbirleri nedeniyle 3 Aralık Dünya Engelliler Günü'nü etkinlik yapmadan geçireceklerini kaydeden Başkan Anuk, bütün engellilere bu özel günü evlerinde geçirmeleri çağrısında bulundu.

Dünyayı esir alan Covid-19 salgını nedeniyle 3 Aralık Dünya Engelliler Günü'nü evlerinde geçirdiklerini kaydeden Anuk, 3 Aralık Dünya Engelliler Günü, bir kutlama günü olmaktan ziyade engelli bireylerin daha kaliteli bir yaşam ve toplumun bu yöndeki farkındalığının arttırılmasının yönelik özel bir gün olduğuna işaret etti.

Türkiye’de bulunan engellilerin önemli bir nüfus orantısı oluşturduğunu kaydeden Anuk, Mardin’de 87 bin engellinin bulunduğunu, sadece sakatlar derneğine üyeliği bulunan engelli sayısının ise 15 bin olduğuna dikkat çekti.

Anuk, engelli bireylerin toplumu oluşturan herkesin sorumluluk alıp destek olması gereken dezavantajlı gurup olduğu gerçeğini göz ardı etmeden her engeli bireyin sosyal yaşamda engellerine bakılmadan toplumsal yaşamın içerisinde olması için herkesin gayret gösterilmesi gerektiğine vurgu yaptı.

Engellerin, insanların zihinlerinde ve ya uzuvlarında değil, onları eksik gören kalplerde olduğuna işaret eden Anuk, şöyle dedi:

“Doğuştan veya daha sonra çeşitli nedenlerle gerçekleşen engelli olma hali asla bir kusur olmayıp her insanın hayatında karşılaşabileceği bir durumdur, engelli olmak yaşama ve topluma katılmaya da bir engel değildir. Engelli kardeşlerimiz spor, sanat, edebiyat, sivil toplum, siyaset ve iş dünyasında sergiledikleri üstün başarılarla, azim ve kararlılıklarıyla hepimize örnek olmaktadırlar. Engelli veya engelsiz tüm vatandaşlarımız eşit vatandaşlar olarak insan olma onuruna yaraşır bir şekilde yaşama hakkında sahiptir. Engelli kardeşlerimizin toplumsal yaşama tam olarak katılmaları, ayrımcılığa maruz kalmamaları, fırsat eşitliğinden yararlanarak eşit bireyler olarak haklarını tam ve eksiksiz olarak kullanabilmeleri büyük önem arz etmektedir. Engelli kardeşlerimizin yaşamlarını kolaylaştırmak ve hiç kimseye muhtaç olmadan hayatlarını en iyi şekilde sürdürmeleri konusunda katkıda bulunmak etkili yetkili makamında olan herkesin insanlık görevi ve toplumsal sorumluluğu olduğunu unutmamalıyız. Bugün dünyada neredeyse her 10 kişiden biri engelli durumda. Unutmayalım ki her insan da potansiyel bir engelli adayıdır. Bu bakımdan engelli hakları için gösterdiğimiz duyarlılık kimsenin kimseye yaptığı bir lütuf değil, aslında bir görev olduğunu unutmayalım. Bugün 3 Aralık Dünya Engelliler Günü, Evet, sadece bugün değil, her gün engellilerimizi hatırlayalım ve onları önemsediğimizi hissettirelim. Sevgi, bütün engellere çaredir. Hayatı paylaşmak, yaşanabilir kılmak için hiç bir engel yoktur. Dünya tek tip insana göre değil, ‘Her Tip’ insana göre düzenlenirse güzelleşir. Hep beraber birlik olalım ve tüm Maddi ve manevi engelleri kaldıralım. Bu duygulardan hareketle; Tüm engelli kardeşlerimin Dünya Engelliler Günü’nü en kalbi duygularımla tebrik ediyor, hepsine en içten dileklerimle sevgi, saygı ve muhabbetlerimi sunuyorum.”


Mardin’de 87 bin engelli var

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler