​Mardin'de Gıda ve Tarım Fuarı düzenleniyor

​Mardin'de Gıda ve Tarım Fuarı düzenleniyor

Geçen sene Coronavirus nedeniyle yapılmayan ama bu yıl düzenlenen Magrotex’21 Uluslararası Tarım Ekipmanları Gıda ve Hayvancılık Fuarı Mardin Kızıltepe'de devam ediyor.

Birçok işletmenin ürünlerini tanıtmak için büyük bir fırsat olan ve çiftçinin teknolojinin sunduğu yeni olanaklarla tanışmasını sağlayan Magrotex’21 Uluslararası Tarım Ekipmanları Gıda ve Hayvancılık Fuarı 3'üncü gününde de devam ediyor.

Bu yıl 7'ncisi düzenlenen fuara ilginin geçen senelere nazaran az olduğu dikkatlerden kaçmadı.

"Fuar genel anlamda güzel geçiyor, baya ilgi var"

Fuarda Türkiye piyasasına yeni giren Zirai İnsansız Hava Aracının tanıtımını yapan Uğur Türk, fuarın iyi ziyaret açısından verimli geçtiğini belirtti. Türk, "Yaklaşık 3-4 ay önce Türkiye pazarına girdik. Diyarbakır, Mardin ve Batman'da bu dronun satışını gerçekleştiriyoruz. Bu ürünle, çiftçilerin çok zorlandığı meselelerden bir tanesi olan traktörle ürün ilaçlamanın ve bu işlemi uygularken ürünlere verilen zayiatın önüne geçiliyor. Bu cihazla zamandan tasarruf edilir çünkü günde ortalama olarak 600 ile 800 dekar alanı ilaçlama kapasitesine sahip. Ayrıca yapay zekâ ile çalışır." söyledi.

Türk, "Fuara katılmamızın ana nedenlerinden bir tanesi iyi bir ürünü ya da bilinmeyen bir ürünü tanıtmak. Fuar genel anlamda güzel geçiyor, baya ilgi var. Adı üstünde tarım fuarındayız ve buraya gelen insanlar ya çiftçi oluyor ya da bu dalla ilgilenen insanlar oluyor. İnşallah bu cihazlar 5-10 yıl içinde daha da göz önünde olacaktır." ifadelerini kullandı.

"Genel anlamda fuar iyi ama organizasyon açısından eksikler var"

Aydınlatma ve yer sorunun olduğunu söyleyen Türk, "Daha önce satış için bir fuara katılmadık ama gezip görmek veya alışveriş yapmak için birkaç fuara katıldık. Fuarlarda aydınlatma sisteminin daha iyi olması ve havadar olması gerekir ancak şu an burası boğucu ve karanlık kalıyor. Açıkçası yapılan stantlar emaneten yapılmış gibi duruyor. Buraya verdiğimiz ücretin karşılığında tabela olarak bile daha iyi bir şey olabilirdi. Ara koridor dahi karanlık. Ses sitemi sadece ön tarafta var, sesin bize gelmesi için yükseltiyorlar ama ön taraftaki arkadaşlar rahatsız oluyor. Genel anlamda ilgi var fuar iyi ama organizasyon açısından eksikler var." şeklinde konuştu.

"Mevcut şartlara bağlı olarak güzel ve katılımı olan bir fuar"

Güneş enerjisi sistemleri işini yürüten ve fuarda tanıtımını yapan Muhyettin Başboğa, "Güneş enerjisiyle ilgili standımızı açtık. Tarımsal sulamadan tutun fabrikalar olsun, haneler olsun her yere güneş enerjisi kuruyoruz. Fuar güzel bir çalışma, bölgemizde bu tür etkinliklerin sık sık olması bizim açımızdan değerli ve önemli. İnsanlar yaptığı işle ilgili tanıtım ve alıcıya ulaşma konusunda faydalanabiliyor." dedi.

Başboğa, "Hemen her çalışmada olduğu gibi illaki fuarla ilgilide eksiklikler var. Mevcut şartlara bağlı olarak güzel ve katılımı olan bir fuar. İnşallah daha güzel fuarlar organize edilir. Gerek il gerek ilçe bazlı tanıtımlar yapılmalı. Bu tanıtımlar yapılırsa en azından duymayan kimse kalmaz." diye konuştu.

"Daha önce araç ve billboardlarda tanıtım ve reklam çalışmaları olurdu"

Mardin Kızıltepe ilçesinde zirai ilaç işiyle uğraşan Mehmet Ali Öztürk ise tanıtım ve reklamların daha erken ve geniş çaplı yapılmasını istediğini söyledi. Öztürk, "Bu sene beklentileri göremiyoruz, reklamın pek yapılmaması önemli bir etken. Bir arkadaştan öğrendim az önce, fuara katılan bir firmanın radyoya verdiği yayından fuarı öğrendiğini söyledi. Daha önce yapılan fuarlarda köylerde araçlarla yapılan tanıtımlar, dışarlarda billboardlarda ve benzeri reklam çalışmaları olurdu. Bundan dolayı katılımın az olduğunu düşünüyorum. Önümüzde 2 gün bakalım neler olacak. Hasat dönemi daha başlamadı ama çiftçilerin neden uğramadığını anlamak zor. Beklentilerini mi karşılamıyor yoksa başka bir durum mu var bilemiyoruz. Umarım seneye fuar başlamadan çok daha önce tanıtım ve reklam yapılır. Fuar alanı daha geniş bir alana taşınmalı çünkü tabiri caizse "bedevi çadırı" gibi bir yerde fuarın olması bana göre yanlış." söyledi.

"Fuar için hijyen konusuna biraz daha dikkat edilmeli"

Özel bir firmanın satış sorumlusu olan ve fuarda bulunan Aşkım Yula, "Bitki besleme üzerine İspanyol bir firmanın Türkiye ve Kıbrıs distribütörüyüz. Tabandan ve yapraktan bütün besleme ürünleri mevcut ve tamamen bitkisel. Fuar için hijyen konusunda biraz daha dikkat edilse daha iyi olur. Reklam ve tanıtım daha fazla olabilir. Ayrıca yer fazla basık, yer tedarik konusunda da yardımcı olurlarsa çok daha iyi bir fuar olur." dedi.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.