Mardin'de "Tarihi Sokakları Canlandırma Projesi" sürüyor

Mardin'de "Tarihi Sokakları Canlandırma Projesi" sürüyor

Mardin'in Midyat ilçesinde, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın desteğiyle "Tarihi Sokakları Canlandırma Projesi" kapsamında, belediye tarafından 3 mahallede başlatılan restorasyon çalışmaları sürüyor.

Midyat Belediye Başkanı Veysi Şahin, ilçe turizmine olumlu etkisi olacak restorasyon çalışmalarını yerinde inceleyerek açıklamalarda bulundu.

Midyat Belediyesi olarak "Tarihi Sokakları Canlandırma Projesi" kapsamında, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın da desteğiyle yok olmaya yüz tutmuş binlerce yıllık tarihi yapıları yaşatmak için kapsamlı restorasyon süreci başlattıklarını kaydeden Şahin, şöyle konuştu:

Açık hava müzesi konumundaki binlerce yıllık geçmişe ve kültürel mirasa sahip ilçenin tarihini gün yüzüne çıkarmak için 3 mahallede başlatılan restorasyon çalışmasıyla binlerce yıllık taş evler, hanlar onarılacak.

Restorasyon çalışmalarına; Akçakaya, Işıklar ve Ulu Camii Mahallesi'nde yoğunlaşıldığını belirten Şahin, "Süryanice 'Matiate' (Mağaralar Kenti) adıyla bilinen, dinlerin ve dillerin buluştuğu ilçenin ilk yerleşim yerleri buralardır. Akçakaya, Işıklar ve Ulu Camii mahallelerinde, şehrin tarihi dokusunu ve kültürünü yansıtan yüzlerce tarihi taş konağı ve yeraltı mağarasını, kentin dokusuna uygun olarak restore ettikten sonra turizm amaçlı hizmete sunacağız." diye konuştu.

"Kültürümüze sahip çıkmamız gerekiyor"

Belediyelerin görevinin sadece altyapı çalışmaları olmadığını belirten Şahin, "Kültürümüze sahip çıkmamız gerekiyor. Bunun için kaybolmaya yüz tutmuş tarihi değerlerimizi bu şekilde geleceğe taşıyıp onları özellikle çocuklarımız ve gençlerimizle tanıştırmamız gerekir. Tarihi yapıları onarıp insanlarımıza ve turizme kazandırmak istiyoruz." diye konuştu.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile yaptıkları görüşmelere sonrası "Tarihi Sokakları Canlandırma Projesi" adı altında 3 aks tespit ettiklerini dile getiren Şahin, şunları kaydetti:

"Hem Estel hem de Midyat'ta bunları en geç 2 yıl içinde vatandaşlarımızın hizmetine sunacağız. Böylelikle tarihi dokuyu canlandırmış olacağız. Kısmen eksikler var. Burada dizi filmler çekiliyor. Burası bir film platosu olacak. Dizi çekimleri artık Midyat'ta yoğunlaşacak. Bu vesileyle esnafımız da bundan gayet iyi şekilde faydalanacak. Bize bu konuda destek veren Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'a, Çevre ve Şehircilik Bakanımız Murat Kurum'a ve bütün yetkililere teşekkürlerimi sunuyorum." şeklinde konuştu.

İLKHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler