Marksist teorisyen ve darbe

Marksist teorisyen ve darbe

Bir dönem statükoya ve Kemalizme ciddi eleştiriler getirdi. Hatta bununla da kalmadı solun kemalizme evrilmiş şekline ve Pol Pot örneğindeki gibi “vahşi komünizm”e sert eleştiriler getirdi.

Hüseyin KAYA - Doğruhaber/Haber Yorum

Murat Belge, iyi okumalar yapmış bir Marksist teorisyendir.

Bir dönem statükoya ve Kemalizme ciddi eleştiriler getirdi. Hatta bununla da kalmadı solun kemalizme evrilmiş şekline ve Pol Pot örneğindeki gibi “vahşi komünizm”e sert eleştiriler getirdi.

Tabii süreç içinde düşüncelerinde değişimler yaşandı.

Şimdilerde “operasyon gazetesi” olan Taraf'ta yazıyor olması aslında her şeyi özetler nitelikte.

Erdoğan karşıtlığı onu CHP etrafında kenetlenme çağrısı yapmaya kadar götürdü.

Kendini ilkeleri üzerinden değil de muhaliflerinin tutumu üzerinden tanımlayan ve bu minvalde ittifaklara kapı aralayanlar kervanına katıldı Murat Belge.

Bunun adı her zaman ilkesizliktir.

İlhan Selçuk'un dincilere karşı milliyetçilerle ittifak yapabileceğini söylemesi ya da Hasip Kaplan'ın dincilere karşı “laik ve seküler” bir dünya görüşüne sahip olan Genelkurmay'a işbirliği teklif etmesi ne kadar ilkeli bir tutumsa Murat Belge'nin hâlihazırdaki tutumu da o kadar ilkelidir.

Sosyolojinin, sosyalizmin tüm teorilerini bırakmış ve “güç sahiplerinin” ağzına bakmaya başlamıştır.

Verdiği röportajda ilginç şeyler söylüyor.  Murat Belge, batının Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı sildiğini, Erdoğan'ın ise daha otoriter bir tutum sergilediğini bu gidişin sonunun da “darbe”ye kadar gidebileceğini ima etti. Türkiye'de hâlâ bir darbe ihtimali olduğunu savunan Belge, şu ilginç açıklamayı da yaptı: “Erdoğan üst komuta kademesini kendine bağladı ya da bağladığına inanıyor. Bu, bizim geleneksel “emir komuta zinciri içinde darbe”yi dışlıyor. Ama 27 Mayıs gibi bir şeyleri engellemiyor. Çünkü yapıyı değiştirmedi.”

Ordunun laik-Kemalist formatta yetişmiş alt kadrolarına mesaj gönderiyor Belge. “27 Mayıs gibi bir tecrübe var önünüzde” demeye çalışıyor.

Ordunun alt kademelerinin Ergenekon ve Balyoz tecrübesinden sonra böyle bir şeye teşebbüs edebilmesi zor görünüyor. Üstelik eskiden yapılmış tüm darbelerin aksine MİT'in farklı yerde konumlanması, bırakın darbeyi teşebbüsü bile tehlikeli bir hale sokuyor.

Tüm bunlar bir yana Kemalist bir solcunun değil, muhalif bir Marksist'in darbeden söz etmesi ibretlik bir olay.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.