Matematikçiler Diyarbakır'da buluştu

Matematikçiler Diyarbakır'da buluştu

Türkiye'nin çeşitli üniversitelerinden çok sayıda bilim insanın katıldığı "26. Ulusal Matematik Sempozyumu" Dicle Üniversitesinde gerçekleştirildi.

DİYARBAKIR-Dicle Üniversitesi ve Türk Matematik Derneğinin işbirliği ile kongre merkezinde düzenlenen sempozyuma Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Aytekin Sır, Fen Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Berrin Ziyadanoğulları, Türk Matematik Derneği Başkanı Prof. Dr. Betül Tanbay, Düzenleme Kurulu ve Matematik Bölüm Başkanı Prof. Dr. Hasan İlhan Tutalar, Kayapınar Belediye Başkan Yardımcısı İhsan Avcı ve çok sayıda bilim insanı katıldı.

Sempozyumun açılış konuşmasında pek çok imkânı içinde barındıran kampüsü ile öğrencilerine en iyi eğitim ve sosyal olanakları sunmaya çalıştıklarını söyleyen Prof. Dr. Aytekin Sır, Diyarbakır'ın medyadaki olumsuz imajını, gerçekleştirdikleri bilimsel aktiviteler vesilesiyle, gelen misafirlerin kadim şehir Diyarbakır ile buluşmalarına vesile olduklarını belirterek, bu sempozyumun burada gerçekleştiriliyor olmasından dolayı gurur duyduğunu ifade etti.

Analitik kimyacı bilim insanı olarak yapmış oldukları deneysel ve teorik çalışmalarda son noktayı matematik ile koyduklarını açıklayan Fen Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Berrin Ziyadanoğulları, "Bir kimyacı olarak matematik bilimini birkaç cümle ile tanımlamamız mümkün değil. Ancak matematiğin resim ve müzik gibi bir sanat olduğunu görüyoruz, hatta tabiat bile matematik dilinde yazılmıştır" diye konuştu.

Ülkelerin gelişmişliğinde, uluslararası değerlendirmelerde ilgili ülkede matematiğin gelişmişliği ve vatandaşları tarafından anlaşılırlığının kullanılan ölçütlerin başında geldiğini belirten Prof. Dr. Hasan İlhan Tutalar, ise "Gelişmiş ülkelerde matematik ve matematikçi sahiplenilmekte ve önemsenmektedir. Ulusal sempozyumlar bu konuda elbette sonuçlar çıkarmamıza yardımcı temel etkinliklerin en önemlilerindendir." dedi.
"İçimden gelen hepinize hoş geldiniz demek. Çünkü kendimi evimde gibi hissediyorum." diyerek sözlerine başlayan Türk Matematik Derneği Başkanı Prof. Dr. Betül Tanbay da, Dicle Üniversitesi matematik bölümünün 3 senedir yapmayı planladığı bu sempozyumun çalışmalarını geçen yıl Diyarbakır'a gelerek başlattıklarını dile getirerek, burada olmaktan büyük mutluluk duyduğunu ifade etti.

Randevu ile planlanmış savaşların olduğu yeni bir dünyada olduklarını kaydeden Tanbay, "Bunun ciddi bir usul ve esas sorunu olduğunu, usul ve esasta dünyanın çıldırdığı bir dönemde olduğumuzu düşünüyorum. İnsanların birbirine saldırdıkları savaşlardan, organize savaşlara geçmiş olmamızı, teknoloji ve medeniyetin yanlış doğumu olarak ürettiği yanlışlık olarak görüyorum. Tabiat ve matematikten uzaklaştığımız için bunların başımıza geldiğini düşünüyorum." dedi.

Konuşmaların ardından sempozyuma katkı sunanlara plaket takdim edildi. 4 gün sürecek sempozyum, 12 oturum halinde gerçekleştirilecek.

İLKHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.