Maya dönemine ait tapınak bulundu

Maya dönemine ait tapınak bulundu

Guatemala'da Maya dönemine ait bin 600 yıllık tapınak bulundu.

Guatemala'da gece güneşine adanmış piramit bir mezarın tepesinde, Mayalara ait bin 600 yıllık tapınak bulundu.

Bölgedeki kazıyı yürüten ekibin başında yer alan Brown Üniversitesi'nden Prof. Stephen Houston, çalışmaların, Guatemalalı ve ABD'li uzmanlar eşliğinde El Zotz bölgesinde 2006'dan beri sürdüğünü belirtti.

Houston, Maya medeniyetinde güneşin ana elementlerden biri olduğunu ve kraliyet kadar büyük bir gücü temsil ettiğini, buldukları yapının da kral ile en güçlü kutsal varlıklar arasında bağlantı sağlayan bir kutlama yeri olduğunu ifade etti.

Arkeologlar, bulunan tapınağın Diablo Piramit Mezarlığı'na gömülen El Zotz Hanedanlığı'nın kurucusu ve ilk yöneticisi Pa'Chan onuruna inşa edildiğini belirtti.

Ayrıca Tapınağın içinde, dekorasyon amaçlı 1,5 metre boyunda maskeler ve güneşin doğudan batıya hareket evrelerini gösteren ''muhteşem'' freskler bulunduğunu açıkladı.

Güney Kaliforniya Üniversitesi kazı projesi liderlerinden Thomas Garrison, kazı çalışmalarının devam ettiğini, tapınağın içinde toplam 14 adet maske bulunduğunu tahmin ettiklerini, bunların 8'inin çıkarılarak kayıt altına alındığını belirtti.(aa)

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler