Medeniyette zirve eserlerin hali üzüntü verici

Medeniyette zirve eserlerin hali üzüntü verici

Diyarbakır'ın tarihi Sur ilçesini gezen HÜDA PAR Genel Başkanı Mehmet Yavuz, medeniyette zirveye ulaşmış eserlerin tahrip edilmiş hallerinin üzüntü verici olduğunu, bu eserlerin mutlaka muhafaza edilmesi gerektiğini söyledi.

Bir dizi temaslarda bulunmak üzere Diyarbakır'da bulunan HÜDA PAR Genel Başkanı Mehmet Yavuz, İl Gençlik Kolları Teşkilatıyla birlikte Sur ilçesinin tarihi mekânlarını, müzelerini ve çukur/barikat siyasetinde çatışmaların hedefi olan Kurşunlu Camisini ziyaret etti.

Diyarbakır'ın merkez Sur ilçesinde bulunan tarihi Ulu Camii, Dört Ayaklı Minare, Behram Camii, Hz. Süleyman Camii, Diyarbakır Cezaevi Müzesi, Cahit Sıdkı Tarancı Müzesi, Bakırcılar Çarşısı ve son olarak çukur siyasetinden bu yana restorasyonu devam eden Kurşunlu Camisini ziyaret etti.

Güneydoğu'nun en önemli inanç ve kültür merkezlerinden biri olan tarihi Surları, Camileri ve Hevsel Bahçeleri ile UNESCO Kültür Mirası listesinde bulunan Peygamberler ve Sahabeler şehri Diyarbakır, çukur siyasetinin açtığı yaralara rağmen ziyaretçi akınına uğruyor.

Bölgede hüküm süren medeniyetlerin, kültürlerin ve dönemin ihtiyaçları doğrultusunda şekillenerek özgünlüğünü ve 7 bin yıllık tarihsel varlığını sürdüren Diyarbakır, dünya tarihi için önemli bir evrensel miras özelliğini korumaktadır.

"Görmüş olduğumuz manzara bizi derin üzüntülere sevk etti"

Kültür ve medeniyet noktasında zirveye ulaşmış eserlerin tahrip edildiğini görmenin üzüntü verdiğini söyleyen Yavuz, "Diyarbakır İl Teşkilatımız ve Gençlik Kolları Teşkilatımızla birlikte Diyarbakır'da tarihi ve turistik yerlere bir gezi yapalım istedik. Üzülerek belirtelim ki görmüş olduğumuz manzara bizi derin üzüntülere sevk etti. Bir dönem sadece Müslümanlara değil, bütün insanlara kültür ve medeniyet alanında beşiklik etmiş, örneklik teşkil etmiş, kültür ve medeniyet noktasında zirveye ulaşmış eserlerin tahrip edildiğini görmek bizi son derece üzmüştür." dedi.

"Medeniyetin inşasına örneklik teşkil etmiş bu yerler mutlaka muhafaza edilmeli"

"Tarihe uygun bir yaşam alanının tekrar tesis edilmesi HÜDA PAR olarak bizim talebimizdir." diyen Yavuz, şu ifadeleri kullandı:

"Oysaki bütün dünyaya ortak bir yaşam alanında, bir medeniyet alanının inşa edilmesine örneklik teşkil etmiş bu yerlerin mutlaka muhafaza edilmesi, korunması ve gelecek nesillere aktarılması gerekiyor. Gördüğümüz kadarıyla böyle bir çalışmanın yapılıyor olması, az da olsa bizleri sevindirmiştir. Tarihe uygun bir yaşam alanının tekrar tesis edilmesi HÜDA PAR olarak bizim talebimizdir. İnşallah bu doğrultuda adımlar atılır ve tekrar barış, kardeşlik ortamı ile ortak yaşam alanlarında hep beraber huzur ve kardeşlik içerisinde yaşarız."

İLKHA

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.